A munkaerő problémákon is segíthet a digitalizáció

forrás: Prím Online, 2024. január 5. 10:16

A megfelelő tudással és képességekkel rendelkező munkavállalók megtalálása és bevonzása jelenti a legnagyobb kihívást az ipari vállalatok számára a Schneider Electric megbízásából az Omdia kutatócég által készített felmérés szerint. A kutatás arra is rámutatott, hogy az érintett társaságok túlnyomó többségénél úgy látják, hogy a probléma megoldásában nagy segítséget nyújthat a digitalizáció. 

Rendkívül komoly problémát jelent az ipari cégek számára a globális szinten jelentkező kompetencia-krízis – többek között ez derült ki a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat megbízásából az Omdia által készített felmérésből. A kutatás során megkérdezett társaságok 52 százaléka jelezte, hogy a legnagyobb kihívásnak a megfelelő tudással és képességekkel rendelkező munkavállalók megtalálását és bevonzását tartják. A felmérés ugyanakkor azt is megmutatta, hogy mi lehet az egyik leghatékonyabb megoldás a problémára. A válaszadók 70 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a digitalizáció segít majd a helyzet kezelésében. 

 

A kompetencia-krízis mellett tovább nehezíti az ipari vállalatok helyzetét, hogy gyors változás figyelhető meg abban, hogy milyen elvárások jelentkeznek az ebben a szegmensben dolgozókkal szemben. A fenntarthatósági törekvések középpontba kerülése, illetve az olyan fejlett technológiák, mint a mesterséges intelligencia (MI) és a digitális ikrek fokozott alkalmazása miatt jelentősen ki kell majd terjeszteni a meglévő munkakörök betöltéséhez szükséges kompetenciák körét. 

 

„A digitalizáció nem csak a termelékenység és az általános hatékonyság javítását szolgálja. Létfontosságú az ipari vállalkozások előtt álló, a munkaerőhöz köthető kihívások megoldásához is. Ezeknél a cégeknél most valódi lehetőség adódik a termelési technológiák optimalizálására és fejlesztésére. Azzal, hogy csökkentjük az adminisztratív feladatokra fordított időt, és lehetővé tesszük az emberek számára, hogy jobban kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket, megoldhatunk számos kulcsfontosságú kihívást, amellyel ezek a vállalkozások szembesülnek, és segíthetünk egy fenntarthatóbb jövő építésében” – hangsúlyozta Ali Haj Fraj, a Schneider Electric „Digital Factory, Industrial Automation” területekért felelős alelnöke. 

 

 

Fontosak az együttműködések

 

A kutatás során megkérdezettek majdnem háromnegyede egyetért azzal, hogy a digitalizáció jelentősen meg fogja változtatni a munka jellegét a következő három évben. Tízből hárman pedig úgy vélik, hogy a digitalizáció a legjelentősebb mértékben a minőségellenőrzési szerepköröket bővíti vagy erősíti. 

 

A felmérésből az is kiderült, hogy az ipari vállalatok arra számítanak, hogy a következő három évben új készségekre lesz szükség olyan területeken, mint a robotok programozása és integrálása, valamint az adatfeldolgozás, vizualizáció és analitika. Ennek megfelelően az adatfeldolgozásba, vizualizációba és analitikába történő beruházást kiemelt prioritásként kezelik a felmérésben szereplő cégeknél, ugyanakkor a robotok programozása és integrációja a megkérdezettek csaknem felénél csak közepes prioritásként szerepel. 

 

A kutatás eredményei alapján az ipari vállalatoknak érdemes lenne együttműködniük olyan partnerekkel, amelyek megoldásokkal, képzésekkel és egyéb módokon segíthetnek a technológia hatékony alkalmazásához szükségek készségek területén mutatkozó hiányosságok leküzdésében, felkészítve így munkatársaikat a jövő munkakörnyezetére.  

 

„Az ipari munkaerővel szembeni változó elvárások miatt egyre inkább szükség lesz digitalizációs fejlesztésekre, hogy a cégek ellássák munkavállalóikat a szükséges eszközökkel, és javítsák a termelékenységet és a hatékonyságot. Ha nem így járnak el, annak súlyos következményei lesznek hosszabb távon az innovációra és nem sikerül kezelni a kompetenciahiány jelentette problémát sem” – mutatott rá Alex West, az Omdia „Industrial IoT and Sustainability” területtel foglalkozó vezető elemzője.

 

A kutatásról

 

A Schneider Electric megbízásából az Omdia által végzett kutatás során 407 ipari vállalatot kérdeztek meg a kis- és középvállalkozásoktól a nagyvállalatokig Nyugat-Európában (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Dánia és Svédország), az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában és Délkelet-Ázsiában (Vietnam, Thaiföld és a Fülöp-szigetek). A „The Future of Work in Industry” című jelentés itt érhető el

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36