Hogy vallana szerelmet a TikTokon Rómeó? A Telekom Kraft AI Bajnokságán akár ez is kiderülhet

forrás: Prím Online, 2023. október 12. 19:36

A Telekom Kraft AI Bajnokság lehetőséget kínál tanáraikkal megerősített diákcsapatoknak, hogy felfedezzék és bemutassák, hogyan használható az AI tanulásuk fejlesztésére. A hamarosan induló, különböző területről érkező zsűri által értékelt verseny egyedülálló élményeket és izgalmas nyereményeket is ígér a részt vevő középiskolásoknak.

Egyre többet hallani, hogy a diákok jelentős része már aktívan használja a Chat GPT-t. Ez természetesen csak az egyik a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségek közül, de világosan mutatja, hogy az AI nem csupán egy technológiai vívmány, hanem hatalmas oktatási potenciál is rejlik benne. A téma közel egy éve világszinten vált elképesztően fontossá, de sokan még nem fedezték fel a benne rejlő lehetőséget. 

 

Indul a bajnokság!

 

A hamarosan induló Telekom Kraft AI Bajnokság célja, hogy világossá váljon, milyen módon alkalmazható a mesterséges intelligencia a tanulás folyamatában. Diákcsoportok mutathatják meg digitális tudásukat, kreativitásukat és innovatív gondolkodásukat az AI terén. A Telekom 2-3 diákból és egy tanárból álló csapatok jelentkezését várja, akik első körben egy online fordulóban vesznek részt. A döntő pedig Budapesten egy élő eseményen zajlik majd.  

 

A diákok egy része hamarosan közép-haladó szinten fogja használni ezt a technológiát. Ez az alkalom pedig arra is lehetőséget ad számukra, hogy ezúttal ők tanítsanak újdonságokat egymásnak és tanáraiknak. A Telekom szerint egyértelmű, hogy nem kell megrettenni: merni kell kísérletező módon hozzáállni ehhez a lehetőséghez. Mint a digitális világ szakértője, a Telekom fontosnak tartja, hogy az oktatás valamennyi résztvevőjének segítsen a mesterséges intelligencia hatékony használatában. 

 

 

Irány a „jövő múzeuma”!

 

A versenyre olyan diákcsoportok jelentkezését várják, akiket érdekel a technológia alkalmazása a tanulásban. Nincs szükség korábbi AI tapasztalatra, mivel a részvevőknek különböző segédleteket biztosítanak az általuk kitalált projekt elkészítéséhez. A főnyeremény egy kirándulás a „jövő múzeumaként” emlegetett linzi Ars Electronica Centerbe. A további jutalmak között szerepel VR szemüveg, tablet, vezetéknélküli fülhallgató és többfajta múzeumi belépő is.

 

Folyamatos kísérletezés a mesterséges intelligenciával

 

A Telekom számára a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek bemutatása nem új terep. A Deutsche Telekom 2021-ben Beethoven születésének 250. évfordulója apropóján egy egyedülálló folyamatban, ember és AI közös munkájának eredményeként megalkotta a zeneszerző X., befejezetlenként elhíresült szimfóniájának kiegészítését. 2022-ben a Telekom Kraft dalához a gépi tanulás és a mélytanulás kombinációjával szerezte a zenét a mesterséges intelligencia. 2023-ban pedig már generatív mesterséges intelligenciával történő kísérletezés során készült gép és ember által közösen alkotott húsvéti kölni, amely országszerte kipróbálható volt a Telekom üzleteiben. A telekommunikációs vállalat egy másik, nemzetközi léptékű kezdeményezése a technológiai, műszaki és természettudományos szektor női szereplőit szólította meg a Dataset for Equality kampány keretében, amelynek célja, hogy elősegítse az iparágban dolgozó nők láthatóságát a valós és a virtuális térben egyaránt.

 

A szakértő zsűri

 

A zsűri összetétele színes, így zenei, irodalmi, művészeti, illetve AI-szakmai szempontból tud értékelni. A feladatoknál a kreativitás és a megoldás újszerűsége a legfontosabb, az ítészek ezeket a szempontokat tartják majd leginkább szem előtt.  

• Készman József – művészettörténész, a Ludwig Múzeum kiállítási osztályának vezetője, kulturális evangélista

• Szendrői Csaba – író, az Elefánt zenekar frontembere

• Babaitisz Jorgosz, „Lil Frakk” – rapper, műsorvezető

• Böbe – zenész, énekesnő

• Horváth Varga János – Head of AI / Enterprise Unit – Magyar Telekom   

• Szabó Béla – márka- és lakossági kommunikációs igazgató, Magyar Telekom

 

Oktatásfejlesztés és az AI

 

„A Telekomnál célunk, hogy megmutassuk, a digitális eszközök segítségével élménytelibbé válhat az oktatás.  Várhatóan ezen a területen is egyre inkább teret nyer majd az AI. Szeretnénk bizonyítani, hogy nem kell tőle tartani, kellő tudatossággal, kreativitással nagyszerűen használható. Fontos, hogy a versenyben résztvevő diákok és tanárok később az iskolai közösség számára is segítséget tudjanak nyújtani a mesterséges intelligencia használata kapcsán. Digitális szakértőként elkötelezettek vagyunk a technológiákban rejlő lehetőségek feltérképezése mellett, és küldetésünknek érezzük, hogy megmutassuk, miként tehetik könnyebbé ezek a megoldások a mindennapjainkat akár az oktatás és tanulás területén is” – mondta Pereszlényi Zoltán, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgatói-helyettese.

 

A bajnokságra nevező csapatok október 29-ig regisztrálhatnak a https://telekomkraft.hu/aibajnoksag oldalon.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36