Bosch Rexroth: 7 milliárd eurós rekord árbevétel

forrás: Prím Online, 2023. április 6. 11:37

A Bosch Rexroth 2022-ben 7 milliárd eurós árbevételt ért el, ami a vállalat történetének legjobb értékesítési eredménye. Az előző évhez képest (6,2 milliárd euró) az értékesítés 14,1 százalékkal nőtt. A rendelésállomány csak kismértékben (-2,1 százalék) 7,3 milliárd euróra csökkent, ami az eddigi második legmagasabb érték. Akvizíciókkal és partnerségekkel erősödik a termékportfólió, melyek a vállalat jövőbeli növekedéséhez és a regionálisan kiegyensúlyozott jelenlétéhez is hozzájárulnak. A jelenlegi és új telephelyekbe, valamint a kutatás-fejlesztésbe történő beruházások rekordszintet értek el. 2022 végén a Bosch Rexroth világszerte mintegy 32 100 főt foglalkoztatott, ami 3 százalékos növekedést jelent.

 

• A nehéz körülmények ellenére 14,1 százalékkal nőtt az értékesítés

• Továbbra is jelentős, 7,3 milliárd eurós a rendelésállomány

• Növekedés világszerte, kivéve Kínát

• Rekordszintű innovációs beruházások és a gyártási hálózat fejlesztése

• Akvizíciók és partnerségek a portfólió fejlesztése és növekedése érdekében

• Óvatosan optimista kilátások 2023-ra egy kihívásokkal teli környezetben

 

„2022-ben nehéz körülmények között folytattuk a Bosch Rexroth erős növekedési pályáját. Továbbra is fejlesztjük portfóliónkat a hidraulika, a villamosítás és a gyártásautomatizálás területén, melyet a jövőbeli növekedés és ügyfeleink változó igényeinek kielégítése érdekében felvásárlásokkal is erősítünk A Bosch Rexroth még a nehéz időkben is megbízható és innovatív partner” – mondta Dr. Steffen Haack, a Bosch Rexroth AG igazgatóságának elnöke.

 

Értékesítés: rekordszintű értékesítés a meredek kínai visszaesés ellenére is

 

Az értékesítés 14,1 százalékkal 7 milliárd euróra nőtt, ami új rekordot jelent. A Bosch Rexroth 6,2 milliárd eurós forgalmával már az előző évben elérte a válság előtti szintet. A korábbi, 2019-es rekordot 849 millió euróval haladta meg.

 

A legnagyobb növekedést (+34,8 százalék) az amerikai régió mutatta, ahol az árbevétel elérte az 1,4 milliárd eurót. Európában (Németországon kívül) az értékesítés 16,5 százalékkal, 2,4 milliárd euróra nőtt. Németországban az értékesítés 11,3 százalékkal, 1,4 milliárd euróra nőtt. A növekedés Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában volt a legalacsonyabb, összesen 1,8 milliárd eurós árbevétellel. Ennek oka: Kínában, a régió legjelentősebb és összességében a Bosch Rexroth egyik legnagyobb piacán, a koronavírus-járvány miatt az eladások több mint 9 százalékkal csökkentek. Ezt azonban nagy mértékben kiegyenlítette és javította más régiók növekedése. A Bosch Rexroth az előző évben teljesen megszüntette oroszországi tevékenységét.

 

Az árbevételt a reálnövekedés mellett az árfolyamhatások és az áremelkedések is befolyásolták. Az anyag-, energia-, logisztikai és munkaerőköltségek meredeken emelkedtek a Bosch Rexrothnál is. A költségnyomás továbbra is nagyon magas.

 

A Bosch Rexroth 2022-es pénzügyi adatai 2021-hez képest

 

Beérkező megrendelések: továbbra is magas szinten

 

A Bosch Rexroth mintegy 7,3 milliárd euró értékben kapott megrendeléseket (az előző évi rekordhoz viszonyítva mindössze 2,1 százalék volt az elmaradás). Sikerült ellensúlyozni az olyan negatív tényezőket, mint a folyamatos bizonytalanság, a szigorú kínai járványügyi szabályozás és az ukrajnai háború. A rendelésállomány azonban az év folyamán a régiók és a technológiák szintjén jelentős eltéréseket mutatott.

 

Beruházások a kutatás-fejlesztésbe és a globális gyártási hálózatba: rekordértékek és az ügyfélelőnyökre történő határozott összpontosítás

 

A Bosch Rexroth egyértelműen az innovációra és az ügyfelek hatékony kiszolgálására összpontosít, és ismét jelentősen többet fektetett a kutatás-fejlesztésbe és a globális termelési hálózatba.

 

A Bosch Rexroth 2022-ben mintegy 388 millió eurót fektetett kutatás-fejlesztésbe. Ez az árbevétel mintegy 5,5 százalékát jelenti (előző év: 344 millió euró, 5,6 százalék), és egyben a vállalat történetének legmagasabb értéke. A legfontosabb területek közé a digitalizáció és a mobil munkagépek villamosítása tartoztak az eLION platformmal, a gyártásautomatizálás a ctrlX AUTOMATION platformmal és az ACTIVE Shuttle autonóm mobil robotokkal, valamint az H4U (Hydraulics for You) ipari hidraulika szoftverplatformmal. A Bosch Rexroth egyebek mellett ezeket az újításokat is bemutatja a Hannover Messe kiállításon (2023. április 17–21 között).

 

A 46 telephellyel rendelkező globális termelési hálózatba történő beruházások 53,1 százalékkal 274 millió euróra nőttek (ez az árbevétel 3,9 százaléka). Ez az elmúlt tíz év legmagasabb értéke. A pénzt épületekbe, gépekbe és eszközökbe történő beruházással a meglévő telephelyek korszerűsítésére, valamint új telephelyek létrehozására fordították. A Bosch Rexroth új üzemeket épít Querétaróban (Mexikó) és Charlotte-ban (Észak-Karolina, USA), hogy erős regionális ellátási lánccal reagáljon az észak-amerikai keresletre. Szlovéniában három meglévő telephelyet egyesít egy új brniki üzemben, hogy ezzel is elősegítse az európai növekedést. Németországban több mint 120 millió euró fektettek iroda- és logisztikai épületekbe, a gyártásba és a lohri öntöde átfogó korszerűsítésébe.

 

Németországon kívül a legnagyobb beruházások Törökországban és Kínában történtek.

 

Ezek az intézkedések a regionálisan kiegyensúlyozott termelési hálózatnak köszönhetően és a fenntarthatóság révén, például a termelési folyamatok optimalizálásával vagy a szállítási távolságok csökkentésével még tovább javítják a termékek elérhetőségét.

 

 

Akvizíciók és partnerségek: a portfólió megerősítése és a további növekedés lehetőségei

 

2022-ben a Bosch Rexroth részesedést szerzett vállalatokban, többet fel is vásárolt, illetve közös vállalatokat is létrehozott.

 

A legnagyobb felvásárlás a hidraulika üzletágban történt, amit 2022 júliusában jelentettek be: Az amerikai székhelyű HydraForce a mechanikus és elektromos becsavarható szelepek és vezérlőblokkok szakértője mintegy 2100 embert foglalkoztat. A 2023. februári átvétel óta megerősítette a Bosch Rexroth kompakt hidraulika üzletágát, különösen Észak-Amerikában, és további növekedést tesz lehetővé Ázsiában is.

 

A gyártásautomatizálás területén működő, izraeli székhelyű Elmo Motion Control november óta az automatizálási és villamos megoldások (Automation and Electrification Solutions) üzletág részét képezi. A vállalat az ipari automatizálás számára csúcskategóriás elektromos szervohajtásokat és hajtásvezérlőket fejleszt és gyárt. Ezek a ctrlX AUTOMATION platformon alapuló termékportfóliót gazdagítják.

 

A Bosch Rexroth májusban többségi részesedést szerzett a dán Kassow Robots vállalatban. A cég kollaboratív robotokat (kobotokat) fejleszt és gyárt ipari alkalmazásokhoz.

 

Kínában a Bosch Rexroth két új vállalattal támogatja a növekedést, amelyek piacspecifikus termékeket kínálnak a középkategóriás teljesítményszegmensben: a Le-AutomatiX a gyártásautomatizálás, a Weifu Technology Group pedig a mobil és ipari hidraulika területén működik.

 

Munkatársak: a vállalat létszáma világszerte növekszik

 

A Bosch Rexroth 2022 végén mintegy 32 100 főt foglalkoztatott. Ez 3,2 százalékkal, azaz mintegy 1000 munkatárssal több, mint az előző évben. A létszám minden régióban növekedett. Az előző évhez hasonlóan Németországban volt a legnagyobb abszolút növekedés (+400 munkatárs, 2,8 százalék).

 

A munkatársakra elsősorban a gyártásautomatizálás és a digitalizáció területein van a legnagyobb szükség.

 

2023-as kilátások: óvatos optimizmus egy továbbra is kihívásokkal teli környezetben

 

„Nagyon meg vagyok elégedve azzal, ahogy globális csapatunk a kihívásokkal teli 2022-es esztendőt teljesítette – komoly elkötelezettséget mutatva ügyfeleink iránt és erős vállalati kultúránk támogatásának köszönhetően. A 2023-as évre óvatos optimizmussal tekintünk. Meglévő üzleti tevékenységünk enyhe növekedéséhez hozzájárulnak az újonnan felvásárolt vállalatok értékesítései” – mondta Holger von Hebel, a Bosch Rexroth AG pénzügyi igazgatója. A kihívások: az Ukrajnában zajló háború, a korlátozottan rendelkezésre álló anyagok és szállítási kapacitások, valamint a nemzetközi üzleti környezet bizonytalanságai továbbra is fennállnak. „Ezért még fontosabb, hogy folyamatosan fejlesszük vállalatunkat. Például számos tevékenységgel erősítjük tovább kultúránkat, amelyet az agilitás és az eredményközpontúság jellemez. Emellett a vállalat minden területén fokozzuk a digitalizációt, és a fenntarthatóság a korábbinál is jelentősebb szerepet kap tevékenységeinkben” – mondta von Hebel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05