Több mint 600 alkotást neveztek a veszélyeztetett madarak megóvására indított kampányban

forrás: Prím Online, 2021. november 15. 20:13

Minden várakozást felülmúlva, összesen 634 alkotást neveztek a Telenor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Cellect Hungary közös pályázatára, amely a fecskék fészkeinek megóvására fókuszált. A grafikai munkák az ország minden tájáról érkeztek, a grafikus művészektől kezdve az óvodásokig sokakat megmozgatott a kiírás. A díjnyertes fecskerajz 100%-ban lebomló, környezetbarát telefontokon köszön majd vissza, ezzel is hirdetve a faj védelmét. Az eladásokból 500 forint pedig az MME madárvédelmi programját támogatja.

A Telenor, a Cellect és az MME összefogásának célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a füsti- és molnárfecskék védelmére. A madarak tavasszal ugyanabba a fészekbe térnek – vagy térnének – vissza, amit ősszel maguk mögött hagynak, azonban sokszor erre nincs lehetőségük. A fecskeállomány csökkenésének megállításához alapvető feladat a fészkelőhelyek fenntartása és megóvása, ehhez pedig elengedhetetlen a lakossági edukáció.

Annak érdekében, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet, a Telenor, a Cellect és az MME fecskéket ábrázoló, környezetbarát mobiltokokkal hívja fel a figyelmet a fészkek megőrzésének fontosságára. A szervezők ennek első lépéseként nyílt alkotói pályázatot hirdettek egy fecskés grafika megtervezésére. Szeptember végéig 634 pályázati munka érkezett be, jelentősen túlszárnyalva az előzetes várakozásokat. A legfiatalabb pályázó 5 éves volt, a legidősebb pedig 65.

 

A beérkező műveket Czikkely Panni formatervező művész, az Év madarát ábrázoló mobiltok tervezője, Orbán Zoltán, az MME szóvivője, Fejes Bertold, a Cellect Hungary értékesítési és marketing vezetője, valamint Mészáros Attila, a Telenor Magyarország Zrt. vállalati kommunikációs igazgatója bírálta el. A győztes grafikát Kövesdi Mihály (Újszász) készítette el, a második helyen holtversenyben Molnár Éva (Budapest) és Südi Mirtill (Lovasberény) végzett.

 

 

"A győztes fecske erőt és tiszteletet sugalló, letisztult, mégis mesterien részletes volt. Azonnal el tudtam képzelni a telefontokon, ahogy betölti és uralja azt. A rajzban szereplő madár dinamikus és lendületes, szinte megelevenedik és kiröppen a képről - így pedig a tokról is majd, ezzel üzenve, hogy bár önálló és nem tarthatjuk a markunkban, mégis sokat tehetünk érte" – értékelte az alkotást Czikkely Panni.  

 

Az első helyezett pályaműve limitált szériás, 100%-ban lebomló, növényi alapú anyagból készült mobiltokokon köszön majd vissza. A komposztálható kiegészítő segítségével így még szélesebb kör ismerheti meg a füsti- és molnárfecskéket érintő problémákat. A három legjobbnak ítélt grafikai terv benyújtói értékes mobiltelefonokat kapnak.

„Grafikusként és egyben amatőr madárfigyelőként egyből felkeltette az érdeklődésem a pályázat, amely ráirányítja a figyelmet ezekre a csodás madarakra. Gyerekkorom óta nagyon szeretem a fecskéket, mindig is lenyűgözött az ügyességük, karakterességük és ahogy kecsesen cikáznak. A rajzomban is egy ilyen pillanatot szerettem volna elkapni és visszaadni; röptük játékosságát, dinamikáját” – mondta a nyertes pályázat kapcsán Kövesdi Mihály.

 

Bár a pályázati kiírás szerint csak 16 éven felüliek jelentkezhettek, sok iskolai közösség, így teljes osztályok és óvodai csoportok is részt vettek benne. A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel a zsűri 3 különdíjat is átadott Miski Panni, Horsa Regina és Miskolczi Bence műveinek. A 11 éves Bence krónikus sokízületi gyulladással járó autoimmun betegségben szenved, ami miatt egy darabig ceruzát sem tudott a kezébe venni; a jelenleg tünetmentes kisfiú a fecskés pályázattal ismét kiélvezhette az alkotás örömét.

Az egyes Apple és Samsung készülékekkel kompatibilis, díjnyertes, fecskés grafikával ellátott környezetbarát telefontokok a Telenor webshopjában elérhetők november közepétől. Minden eladott kiegészítő árából 500 forint az MME monitoring és élőhelyvédelmi programjait támogatja.

 

A nyertes grafikák az alábbi oldalon elérhetőek: https://www.telenor.hu/veddafecsket

 

Mi az a környezetbarát tok?

A 100%-ig növényi alapanyagból (biopolimer és lenforgács) készült mobiltelefon tok ideális választás lehet a környezetbarát szemléletű vásárlóknak. A termék komposztálásra alkalmas körülmények között 6-24 hónap alatt lebomlik. Nem tartalmaz kémiai színezéket és újrahasznosított csomagolással kerül forgalomba. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50