Új területeken tesztelik a VR technológiát

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 27. 11:10

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Vodafone VR program: immár a Bethesda Gyermekkórház égési és sebészeti osztályain is tesztelik a VR szemüvegeket és az azokon található virtuális kalandjátékot. Ezzel újabb felhasználási területekre terjesztik ki a programot: az égési sérült gyerekeket ápoló osztályokon a VR kalandjáték eltereli a figyelmet a kötéscsere okozta fájdalomról, míg a sebészeti osztályokon a műtét előtt jelentkező szorongás oldásában tölt majd be fontos szerepet a technológia.

Dr. Erdős Sándor 2017-ben hívta életre az OncoVR programot és kalandjátékot, amely egy egyedi fejlesztésű VR program dedikáltan egészségügyi felhasználásra. A kalandjáték során átélt interaktív feladatok elvonják a gyermekek figyelmét a mindennapi nehézségekről, ezáltal a program csökkenti az orvosi kezelések során jelentkező szorongásos tüneteket, továbbá hozzájárul a gyerekek betegséggel való pszichés megküzdéséhez. 

 

Ez a nagyszerű ötlet találkozott egy újabb segítő gondolattal: a Bethesda Gyermekkórház égési osztályán is tesztelik a VR szemüvegeket és az azokon megélhető virtuális világot. Ezzel újabb felhasználási területekre terjesztik ki a programot: az égési sérült gyerekeket ápoló osztályokon a VR kalandjáték tereli el a figyelmet a kötéscsere okozta fájdalomról, hozzájárulva ezáltal a beavatkozások gyógyszerigényének csökkentéséhez.  A sebészeti osztályon pedig a műtét előtt jelentkező szorongás oldásában játszhat fontos szerepet a technológia. A Bethesda Gyermekkórház osztályain egy virtuális térben személyesen megélhető mesefilmet fognak használni, ami látványos animációs elemekkel ragadja meg a gyermekek figyelmét. 

 

 

„A virtuális valóság használata tartósan kórházban fekvő, főként daganatos gyermekeknél már jól ismert az OncoVR számára. Ezért rendkívül izgalmas új területeket felfedezni. Az fájdalomról történő figyelemelterelés és a műtét előtti szorongásoldás VR segítségével már jól ismert a nemzetközi tudományos irodalomban. Örömteli, hogy a Vodafone Alapítvány segítségével itthon is kipróbálhatjuk, hogyan vizsgáznak a VR szemüvegek az égési és sebészeti osztályon.” – mondta Dr. Erdős Sándor, az OncoVR alapítója és a Vodafone Digitális Kórházi Angyala.

 

„A kórházi felvételt igénylő égéssérült gyermekek száma éves szinten közel háromszázra tehető, míg az ambuláns megjelenések száma eléri a több ezret. Betegeink 0-24 órában, az ország egész területéről érkeznek kórházunkba, akik olykor hónapokig tartó, rendszeresen kötözést igényelnek, mely komoly fájdalmakkal járhat. Azon gyermekek számára, akiket altatás nélkül tudunk kezelni, a fájdalomcsillapítás kardinális kérdés, melyben a gyógyszeres kezelés mellett a kiegészítő lehetőségeknek kiemelkedő szerepe van. Ebben nyithat nagyszerű és újszerű lehetőségeket a VR szemüveg alkalmazása a figyelemelterelés és különböző jótékony sugallatok által, ilyen lehet például az égett gyermek behelyezése egy hűsítő, nyugtató világba." - vallja dr. Bene Ruzsena, a Bethesda Gyermekkórház Égéscentrumának osztályvezető főorvosa.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50