Az ABB termékei is segítik a Preserverance marsjáró sikeres küldetését

forrás: Prím Online, 2021. március 1. 19:42

2021. február 18-ai Marsra történő leszállását követően a NASA Preserverance marsjárója, amelynek zavartalan működését a világ legfejlettebb technológiája biztosítja, megkezdte új bolygóhazája felfedezését, miközben a Földön is széles körben használt ABB Ty-Rap kábelkötegelőivel van felszerelve. 

Az ABB épületekben, metrókban, mélytengeri alkalmazásokban és a világűrben egyaránt jól használható Ty-Rap kábelkötegelőit úgy tervezték, hogy azok kibírják az űrrepülés során fellépő megpróbáltatásokat, és a legszélsőségesebb körülmények között is ellenálljanak a korróziónak és a sugárzásnak. A NASA ugyanazokat a Ty-Rap kábelkötözőket építette be a marsjáróba, mint amiket az ipari alkalmazásokban világszerte széles körben használnak. A Ty-Rap kábelkötözőkkel rögzítik a marsjáró belső és külső kábelcsöveit, az alkatrészeket, de a kutatási- és a laboreszközöket is. 

 

 

A NASA Preserverance marsjárója az ABB Ty-Rap kábelkötegelőivel van felszerelve 

 

„Miként otthon is célszerű a beltéri vezetékektől a kültéri világításig szabványos kábelkötözőket használni, akként a kiváló teljesítményjellemzőkkel bíró Ty-Rap megfelelőnek bizonyult arra is, hogy ezzel csatlakoztassák és rögzítsék a marsjáró vezetékeit és berendezéseit,” – nyilatkozta Matthias Heilmann, az ABB Installációs Készülékek divíziójának vezetője. „Már közel 50 éve, hogy a Ty-Rap kábelkötözők kiválóan teljesítenek a legnagyobb igénybevételt jelentő földi alkalmazásokban, és a korábbi űrexpedíciók során is hatékonyan védték a részegységeket a különböző elemek és a szélsőséges hőmérsékleti változások káros hatásaival szemben.”   

 

A napjainkban ABB Installációs Készülékek divízióként ismert üzleti terület 1973 óta kínál termékeket az űrprogramhoz. Ty-Rap kábelkötegelőket alkalmaztak a NASA még működő Curiosity marsjáróján, illetve ezeket a kábelkötözőket használták a Spirit marsjárón és ikertestvérén, az Opportunityn. Az eredetileg 1958-ben szabadalmaztatott Ty-Rap kábelkötözők a Grip of Steel rögzítőmegoldásról váltak jól ismertté mind az ipari, mind a lakossági célú felhasználásokban. Azóta közel 30 milliárd Ty-Rap kábelkötözőt gyártottak, amelyek egymás után fektetve olyan hosszúak lennének, hogy több mint egy tucatszor érnének el a Holdig és vissza.  

 

Ty-Rap kábelkötözők

 

A Mars 2020 Preserverance Rover misszió része a NASA Mars kutatási programjának, azaz annak a hosszú távú törekvésnek, hogy robotok segítségével tárják fel a vörös bolygó titkait. A misszió a Mars-kutatás kiemelt tudományos célkitűzéseire fókuszál, így többek az esetleges marsi élet nyomainak vizsgálatára. 

 

Az ABB régóta fennálló kapcsolatot ápol a NASA-val. A két fél kapcsolata több mint 30 éve kezdődött, amikor az ABB optikai érzékelőkkel támogatta az űrsiklóval folytatott akkori kísérleteket. Az ABB 2020 novemberében jelentette be, hogy szerződést kötött a NASA Sugárhajtású Laboratóriumával (Jet Propulsion Laboratory/JPL), amelynek keretében, 2025-ben a JPL az ABB és partnerének, a NÜVÜ Cameras-nak a kulcsfontosságú technológiáját fogja beépíteni abba az űrteleszkópba, amellyel a Naprendszeren kívüli bolygók (exobolygók) képét kívánják rögzíteni. Az ABB kiemelt beszállítója a JPSS (Közös Poláris Műholdrendszer) programnak is, amelynek keretében az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézete (National Oceanic and Atmospheric Administration / NOAA) és a NASA, mint a beszerzésért felelős fél, meteorológia műholdak fejlesztésével foglalkozik. Ezek a meteorológiai műholdak kritikus elemeit képezik annak a hardverrendszernek, amely biztos műszaki hátteret nyújt az USA jelenlegi és stratégia jelentőségű űrprogramjaihoz.   

 

Az Energetika üzletághoz tartozó ABB Installációs Készülékek divíziója (korábban Thomas & Betts) globális piacvezető az ipari, az építőipari és a közüzemi alkalmazások számára szánt, a villamos energia csatlakoztatását, védelmét és elosztását biztosító termékek tervezése, gyártása és forgalmazása terén. A több mint 38 prémium márkanév alatt gyártott közel 200 000 termékével az ABB Installációs Készülékek divízió megoldásai mindenhol jelen vannak, ahol elektromos energiát használnak.  

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50