Mennyibe kerül Gamer-nek lenni?

forrás: Prím Online, 2020. december 17. 13:40

Mennyit kell fizetnünk a legújabb generációs PS5 és Xbox Series X — játékkonzolokért? Különböznek e az árak más országokban? Hol a legolcsóbb Gamer-nek lenni a világban? A Picodi.com analízis csapata utánanézett a legújabb játékkonzol árainak, azok népszerű előfizetéseivel együtt, hogy megválaszolják ezeket a kérdéseket.

 

Több, mint 400 ezer egy konzolért

Az összehasonlításhoz két egymással versengő platform 9. generációs konzolját választottuk: a Sony Playstation 5-öt (Blu-ray disc drive) és az Xbox Series X-et.

 

Az Ukrajnai Playstation rajongóknak fáj a legtöbbe a játék, itt nem kevesebb, mint 421.800 Ft-ot kell fizetni a legújabb Sony konzolért . Másfelől, az új Xbox-ért Argentínában fizetnek a legtöbbet, 385.800 Ft-ot.

 

A legkedvezőbb árakat Kanadában találjuk mindkét konzol esetében, itt a legújabb PlayStation 146.800 Ft és az Xbox Series X 139.800 Ft-ba kerül.

 

Magyarországon, ahogy számos másik országban is az Xbox ára megegyezik a Playstation-ével. A legújabb konzolokért a magyar játékosok 185.000 Ft-ot fizetnek, ami körülbelül ennyi a cseheknél és az osztrákoknál is és Romániában, Lengyelországban is hasonló árakkal találkozhatunk.

 

A játékkonzol nem elég

Mind a Sony, mind a Microsoft olyan előfizetéseket kínál, amik lehetővé teszik a többjátékos módot — PlayStation Plus és Xbox Live Gold. Az előfizetők néhány ingyenes játékot is kapnak havonta. Hasonlóan a konzolok áraihoz, az előfizetések árai is nagy különbségeket mutatnak a világ országaiban.

 

Az éves előfizetések áraiban Törökország a nyerő, itt a legolcsóbb az Xbox Live Gold előfizetés (11.400 Ft) és a PlayStation Plus (6.800 Ft) is.

 

A rangsor másik végén Svájc található, az Xbox Live Gold előfizetés itt 33.600 Ft és a PS Plus 23.500 Ft. A vállalatok kijelentései alapján, az árak a helyi piacgazdaságot tükrözik.

 

Magyarországon az Xbox Live Gold és a PS Plus előfizetései 26.400 Ft és 18.000 Ft. Ez jóval kevesebb, mint amennyit a svájciak fizetnek, de mégis, több, mint kétszer annyi, mint a török játékosoké.

 

Megjegyzés: A Microsoft abbahagyta a 12 hónapos Xbox Live Gold előfizetések értékesítését, ezért ebben az összehasonlításban a 3 hónapos előfizetések költségeit szoroztuk meg 4-gyel.

 

A költségek összefoglalása

Melyik országban a legkedvezőbb egy Gamer számára? Összehasonlítottuk a szettek költségeit, amik egy játékkonzolból és a hozzá tartozó éves előfizetésből állnak.

 

Kiderült, hogy a videojáték rajongói számára a tökéletes hely Kanada. Az alacsony árú játékkonzolok és olcsó előfizetéseik mindkét készülék használóinak megfizethető élményt kínálnak — 163.100 Ft a PlayStation szettért és 167.800 Ft az Xbox szettjéért. Magyarország valahol a középmezőnyben van az árak tekintetében, nálunk az Xbox élményért összesen 211.400 Ft-ot és a Playstation szettért 203.000 Ft-ot kell fizetnünk.

 

Egy biztos: Gamer-nek lenni Argentínában igazi luxus, a PlayStation illetve az Xbox szettek 398.000 Ft és 410.500 Ft-ba kerülnek. Az egyetlen hely, ahol a Playstation még drágább az Ukrajna, ahol 435.800 Ft-ot kérnek a legújabb konzolért.

 

 

A keresés módszertana

A riport a konzolok helyi árain alapul: a PlayStation 5 Standard és az Xbox Series X egy kontrollerrel, játékok nélkül. Az árak a PlayStation és az Xbox hivatalos webhelyeiről és helyi viszonteladóktól származnak a december eleji adatok alapján. A valutaátváltáshoz a 2020 novemberi átlagárfolyamot használtuk.

 

Forrás: Picodi.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50