33,8 millió forint műszaki támogatás közösségi médiaszolgáltatóknak

forrás: Prím Online, 2020. december 16. 17:18

Tizenöt közösségi televízió, rádió és kisközösségi rádió több mint 33,8 millió forintot kap műszaki fejlesztésekre – erről is döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A grémium több rádiós pályázati döntést hozott, emellett túl hangos reklámok miatt figyelmeztette a Hír TV szolgáltatóját, és szerződéses vállalásai megsértése miatt a Magyar Katolikus Rádió 102,6 MHz szolgáltatóját. A tanács idén is megkezdi a Való Világ-„barométer” adatainak publikálását, hogy ráirányítsa a figyelmet a média tudatos fogyasztásának fontosságára.

33,8 millió forint műszaki támogatást kap tizenöt pályázó

A közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázat idei második fordulójában a nyertesek összesen 33,8 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a Szentes Televízió, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, a berceli Gólya TV, a budakeszi BKTV, a Mezőtúri Városi Televízió, a KisDuna TV Dunaharaszti, a Kiskőrös Televízió, a Kistelek Városi Televízió, a pécsi Pannon Televízió és a városi TV Mohács, míg a közösségi rádiók közül a Halas Rádió és a budapesti Klasszik Rádió 92.1 fejlesztheti technikai berendezéseit. A kisközösségi rádióknál a szombathelyi CREDO Rádió, a kiskunfélegyházi Rádió Smile és az Első Pesti Egyetemi Rádió kap támogatást.

 

Rádiós pályázatok

Elfogadta és december 18-án teszi közzé honlapján a testület a Budapest 95,3 MHz körzeti frekvenciára szóló pályázati felhívás tervezetét közösségi jelleggel, valamint véglegesítette a Berettyóújfalu és Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós lehetőségek pályázati felhívásait. A berettyóújfalui ajánlatokat január 25-én, a székesfehérváriakat január 27-én lehet majd benyújtani.

 

A tanács elvégezte a Tihany 97,6 MHz helyi vételkörzetű frekvencia közösségi jellegű használatára benyújtott pályázati ajánlatok alaki és a Zalaegerszeg 104,4 MHz helyi frekvencia ugyancsak közösségi jellegű használatára benyújtott egyetlen ajánlat tartalmi vizsgálatát: előbbinél nyilvántartásba vette az FM 4 Rádió Kft.-t és a Katolikus Rádió Zrt.-t, utóbbinál pedig felvilágosítást kért az egyedüli pályázótól, a Mária Rádió Frekvencia Kft.-től.

 

Hozzájárult a testület, hogy a Karc FM Média Kft. december 29-e helyett legkésőbb február 27-ig kezdje meg KARC FM 97,7 nevű, közösségi jellegű médiaszolgáltatását a Kecskemét 97,7 MHz körzeti frekvencián. A grémium hozzájárult ahhoz is, hogy a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. január 6-a helyett március 7-éig indítsa el Zemplén FM 104,9 állandó megnevezésű, kereskedelmi szolgáltatását a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvencián.

 

Médiafelügyeleti döntések

A Hír TV-n júliusban öt esetben a reklámok átlagos hangereje túllépte a környezetében mért egyéb műsorrészek átlagos hangerejét, ezért a testület felszólította a televízió szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, továbbá arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértésektől. A grémium a Magyar Katolikus Rádió 102,6 MHz szolgáltatóját is felszólította a jogszerű magatartásra, amiért szerződéses vállalásaihoz képest a szolgáltató kevesebb saját műsort tett közzé. A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

 

A Való Világ-barométer ismét hétről hétre vizsgálja a valóságshow-t

A Médiatanács megbízta az NMHH hivatalát, hogy idén is működtesse a valóságshow-barométerét, amelynek elsődleges célja, hogy a gyermekek védelmében a hatósági vizsgálatokon túlmutató módszerekkel elemezze, valamint az internetes publikáción keresztül szemléltesse a műfajban megjelenő aggályos tartalmak változásait. A hatóság a november közepén elindult Való Világ powered by Big Brother 10 című műsorban megjelenő káros magatartásmintákat számszerűsítve heti rendszerességgel jelenteti meg. Az előző kilenc évad tapasztalatai alapján a „VV-barométer” az adott műsort hat változó – a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések, a dohányzás és a direkt, illetve indirekt módon feltűnő alkoholfogyasztás – segítségével kvantitatív módszerekkel elemzi. Az NMHH a barométerrel a tudatos médiafogyasztás fontosságát és az aggályos, káros tartalmak jogszabályokon túlnyúló, ártalmas hatását kívánja bemutatni. Az idei adatok már böngészhetők az NMHH oldalán.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50