A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM

forrás: Prím Online, 2020. július 20. 15:49

Önvezető, szenzoros játékbusz, asztaltörlő robot, egyedi erősítő, a büntetőírást egyszerűsítő megoldás, házi légkondicionáló, PET-palackból készült hajó, kartondobozból készült templommodell, érzékenyítő hatású legófilmek, homokozóból készült veteményes, illetve régi tárgyaknak új életet adó ötletek is szerepelnek a 6–14 éves gyerekek innovatív ötleteit kereső MVM EDISON Junior ötletpályázat díjazott alkotásai között.

Három kategóriában kilenc helyezettet és három különdíjas ötletet ismert el az MVM EDISON Junior ötletpályázat zsűrije. A pályázatra, melynek célja, hogy a 6-14 éves gyermekek saját megoldást teremtsenek az általuk érzékelt nehézségekre, problémákra, összesen közel 230 kreatív pályamű érkezett három kategóriában.  A „Hozd létre!” kategóriában egy, meglévő eszközök felhasználásával új tárgyat vagy ötletet létrehozó koncepciók nevezhettek. A „Tedd jobbá!” kategóriája a tárgyak továbbfejlesztésről szólt, míg az „Alakítsd át!” keretében már létező tárgyak, a szokottól eltérő használatát kellett bemutatniuk a pályázóknak. A legnépszerűbb kategória a „Hozd létre!” volt, amit a pályázók közel fele választott. Minden magyarországi megyéből, összesen 89 településről érkeztek pályázatok, de az országhatárokon túlról is érkeztek pályaművek. 

 

Lennert János – önvezető, szenzoros buszok

 

A beérkezett ötleteket szakmai zsűri értékelte, amelynek tagja volt Jákó Eszter, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója, Márton István a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója, Tóth Zsófia, az MVM EDISON startup versenyen győztes Volteum társalapító-vezérigazgatója, illetve Székely Martin nyelvtanár és online tartalomgyártó. A pályamunkák értékelésekor kiemelt szempont volt, hogy az adott ötlet milyen egyedi élethelyzet szülte problémára nyújthat megoldást, mennyire tekinthető a pályázó saját ötletének, valamint mennyire kreatív választ jelent a megszokott logikához, gondolkodásmódhoz képest. 

 

„Az MVM számára kiemelt érték a jövő tehetségeinek támogatása, akár már a legfiatalabb korosztályból is. A gyermeki kreativitásnak ráadásul nincs határa, az MVM EDISON Junior pályázatra beküldött alkotások mindegyike különleges és egyedi megoldás volt. A felnőtteknek szóló startup verseny sikerein felbuzdulva a kezdeményezést azzal a céllal indítottuk el, hogy a fiatalabb korosztály körében is lehetőséget biztosítsunk a kreatív, a szokványos keretekből kilépő gondolkodásnak, látásmódnak, melynek vállalatcsoportunk továbbra is elsőszámú támogatója kíván lenni.”  – mondta Jákó Eszter, az MVM kommunikációs igazgatója.

 

Tóth Hanga Katalin – éjjeli szekrény régi tárgyakból

 

A „Hozd létre!” kategória első helyezettje egy (black-and-white) szenzorokkal szerelt önvezető játékbusz, amely az aszfalton az adott járathoz rendelt színű vonalat képes követni. A második egy régi tárgyakból – egy vázából és préselt kőlapból – készült éjjeliszekrény, a harmadik pedig egy kidobásra ítélt tárgyakból összerakott, akkumulátoros „megalámpa” lett. A „Tedd jobbá!” jegyében született ötletek közül egy Lego-alapú asztaltörlő robot bizonyult a legjobbnak, a kategória ezüstérmese egy SD-kártyát és USB-csatlakozást is kezelő, két hangszóróból egy áramkörből, egy telefonakkumulátorból és egy teásdobozból készült erősítő, harmadik pedig egy, a büntetőírást egyszerűsítő, három ceruzából készült alkotás szerepel.  

 

Az „Alakítsd át!” kategóriában az első helyet egy ventillátorokat felhasználó házi légkondicionáló, a második díjat egy favázra helyezett, PET-palackokból készült hajó, a harmadik helyet pedig egy, másként kidobásra ítélt kartondobozokból készült templommakett kapta meg. A különdíjasok közül a „Legőrültebb” elismerését érzékenyítő Lego-filmek, a „Legzöldebb” minősítését egy használaton kívüli homokozóból készült veteményes, a „Legkönnyebb” különdíját pedig egy, képtartóból és farmernadrágból megalkotott írószertartóval szerelt jegyzettábla kapta.

 

Csajbók Martin – megalámpa

 

Az MVM EDISON Junior 2020 nyertesei

 

„Hozd létre!”

1. Lennert János – önvezető, szenzoros buszok

2. Tóth Hanga Katalin– éjjeli szekrény régi tárgyakból

3. Csajbók Martin – „megalámpa”

 

„Alakítsd át!”

1. Béla Barnabás – ventilátorokból készített légkondi

2. Kelemen Lőrinc – PET-palack hajó

3. Derzsényi Gergő – templommakett dobozból

 

„Tedd jobbá!”

1. Járomi Levente – asztaltörlő robot

2. Nagy Boldizsár – erősítő kicsit másképp

3. Peresztegi Mirkó – büntetőírás

 

Különdíjak

  • „Legőrültebb” – Molnár Benjámin Sámuel – „Lego Cinema”
  • „Legzöldebb” – Szivajev Viki – veteményeskert homokozóból
  • „Legkönnyebb” – Babka Alexandra – jegyzettábla

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38