Hogyan küzdenek a bankok a pénzmosás ellen?

forrás: Prím Online, 2019. november 29. 10:53

Egy független vizsgálat szerint az üzleti elemzéssel foglalkozó SAS lett a pénzmosás elleni megoldások vezető szállítója 2019 harmadik negyedévében.

A The Forrester Wave: Anti-Money Laundering Solutions tanulmány a SAS jelentős szerepét hangsúlyozza a fehérgalléros bűnözés egyik gyakori tevékenységének visszaszorításában. 

 

A Forrester Research pénzmosás elleni (anti-money laundering, AML) technológiákat vizsgáló értékelésében a SAS Anti-Money Laundering megoldását az egyik legjobban testre szabható technológiának minősítette a piacon, kiemelve erőteljes adatintegrációs és egyéb technológiákkal ötvözhető képességeit.

 

Szoftverrel elemezve

 

A változó szabályozások, az újabb és újabb fenyegetések, és az adatok folyamatosan növekvő világában az MI és a gépi tanulás eszközeivel lehet a leggyorsabban észlelni a gyanús tevékenységeket. A pénzmosás elleni küzdelem területén ezek a technikák rekordsebességgel váltak követelménnyé a cégeknél, szervezeteknél. A Forrester Wave jelentése szerint a SAS szoftverének gépi tanuláson alapuló modellfejlesztése intuitív, látványos és testre szabható, valamint azonnal használható algoritmustípussal rendelkezik.

 

 

A fejlett analitikai képességek révén javul az AML programok teljesítménye és hatékonysága, beleértve a tranzakciós kockázatok pontozását és vizsgálatát.

 

 

Adattudósok helyett gépi intelligencia

 

Mindez adattudósok hadseregének alkalmazása nélkül is elérhető, így enyhülhet a vállalatokra nehezedő szakemberhiány terhe.

 

„A SAS vezető mesterséges intelligencia és gépi tanulási megoldásaival segíti a pénzintézeteket  pénzmosás elleni feladataik átalakításában és modernizációjában”, nyilatkozta Stu Bradley, a SAS Fraud and Security Intelligence részlegének alelnöke.

 

„A megoldás lehetővé teszi számukra az ismétlődő, manuális feladatok automatizálását és a fals pozitív találatok akár 50 százaléknál nagyobb mértékű csökkentését.

 

Egy amerikai bank a SAS neurális hálózati modelljével cserélte le tranzakciófigyelő megoldásának készpénzmozgást felügyelő rendszerét és ezzel megtriplázta a SAR konverziós arányát – a havi munkaelemek számának felére csökkentése mellett.”

 

A Forrester Research nyolc AML megoldásszállítót minősített 32 különböző szempont szerint. A SAS megoldása „ideális választás nagyvállalati környezetben robosztus adattudományi képességei miatt”, egyben a lehető legmagasabb pontszámot érte el a kockázatok pontozása, a riasztások (alerting), az ügykezelés, a jelentések és a skálázhatóság területén, a tranzakciós volumen figyelembevétele mellett. A Forrester emellett kiemelte a SAS jelentéseinek könnyű konfigurálhatóságát és sokoldalúságát.

 

Több, mint 250 pénzügyi szervezet használja szerte a világon a SAS kínálta lehetőségeket a pénzmosás megakadályozása érdekében. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38