Stabil növekedés változó környezetben

forrás: Prím Online, 2019. április 20. 09:04

Az ABB közzétette stabil növekedésről szóló 2019. első negyedéves pénzügyi adatait.

  • A teljes rendelésállomány +3%*-kal, míg a teljesítésre váró rendelésállomány +6%-kal nőtt  
  • A kisebb, de rendszeres megrendelések állománya +6%-kal nőtt, szintje minden divízióban és minden régióban emelkedett  
  • 4%-kal nőtt az árbevétel; a gyorsan számlázható rendelésállomány aránya (book-to-bill ratio**): 1,11x   
  • Az üzemi EBITA marzs** 11.2%; alakulását 100 bázisponttal befolyásolta a GEIS akvizíció hígító hatása, illetve további 100 bázisponttal az átállási költségek is befolyásolták   
  • Az adózott nyereség 535 millió USD, ami -6%-os csökkenést jelez  
  • A működési EPS** 0,31 $, +5%*** 
  • Az üzemi tevékenységek cash-flow-ja -256 millió dollár; egész évre stabil, kiegyensúlyozott készpénztermelő képességet várunk 
  • Globális szoftverfejlesztési együttműködés került bejelentésre a Dassault Systèmes-zel  

 

„A rendelésállomány és az árbevétel első negyedévben elért stabil növekedése a portfóliónk minőségét és rugalmasságát bizonyítja, mivel ezeket a jó mutatókat annak ellenére tudtuk elérni, hogy néhány célpiacunkon, különösen a gyártásautomatizálás és az automatizálási szektorban, a kereslet lanyhulása volt tapasztalható”, – nyilatkozta Timo Ihamuotila, az ABB pénzügyi igazgatója.

    

„Továbbra is a működési teljesítményre, valamint a GEIS integrálására fókuszálunk. Ha a GEIS akvizíció hígító hatásától eltekintünk, akkor látható, hogy az üzemi marzs már emelkedést mutat. Jól haladnak az „Energetikai Hálózat” divíziónk eladásának előkészületei. A négy új üzletágunk a terveknek megfelelően április 1-én megkezdte működését.”   

 

 

2018. december 17-én az ABB bejelentette, hogy az „Energetikai Hálózatok” divízióját eladta. Következésképpen az Energetikai Hálózatok divízió eredményeit megszűnt tevékenységként mutatjuk be. A vállalat összes időszakra vonatkozó eredményei ennek megfelelően lettek módosítva.   

 

Rövid és hosszú távú kilátások  

A makrogazdasági mutatók vegyes képet mutatnak Európában, az USA-ban és Kínában a növekedés folytatódása várható. A globális piac növekszik, azonban a világ egyes részein fokozódó geopolitikai bizonytalanságok tapasztalhatók. Az olajárak és a devizaköltségek hatásai várhatóan továbbra is befolyásolják a vállalat eredményeit.    

 

Az ABB négy új üzletága stabil pozíciókkal rendelkezik, a vonzó célpiacaikon az első vagy a második számú piaci szereplőnek számítanak. A vállalat új üzletágainak – név szerint: Energetika, Ipari Automatizálás, Hajtások, Robotika és Gyártásautomatizálás – célpiacai hosszú távon várhatóan évente 3,5-4 százalékkal bővülnek majd.  

  

_____________

* A megrendelések, a teljesítendő megrendelések és bevételek növekedési rátái összehasonlítható alapon (a helyi valutát a felvásárlásokkal és értékesítésekkel korrigálva). 

** Nem-GAAP alapú számokat lásd a “Supplemental Financial Information”-ben. 

*** Az EPS növekedési ráta kerekítetlen összegekből számítva. Az egy részvényre jutó összehasonlítható üzemi eredmény állandó valutában (a 2014-es árfolyamok nincsenek hozzáigazítva a portfólió változásokhoz).  

**** Állandó valuta (nincs a portfólió-változáshoz igazítva).

***** Az összeg számításánál a folytatódó és nem folytatódó tevékenységek számai is figyelembe lettek véve.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05