Blockchain alapú megoldások a finanszírozás és a szerződések terén

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 7. 11:02

Az ICO, vagyis Initial Coin Offering a közösségi finanszírozás egy különleges fajtája, amely amellett, hogy gyors és nagy tőkebevonási lehetőségeket biztosít, a legtöbb országban csak nagyon minimálisan szabályozott, így egy-egy sikertelen projekt esetén a felelősség hiánya, valamint a csalások lehetősége problémát is okozhat.

A közösségi finanszírozás alapjai

Amikor egy projekt megvalósításához tőkére van szükség, és ezt nem klasszikus befektetők bevonásával szeretné valaki megszerezni, megpróbálhatja közvetlenül a termék vagy a szolgáltatás célcsoportját megszólítani, és meggyőzni őket arról, hogy pénzt fektessenek a projektbe. A pénzért cserébe nem üzletrészt, hanem különböző jutalmakat („reward”) biztosíthatnak, például az előfinanszírozó a projekt megvalósulása esetén kedvezményesen vásárolhatja meg az adott terméket vagy részesedést, esetleg kamatfizetést ígérhet. A közösségi finanszírozások („crowdfunding”-ok) jellemzően kampányszerűen, internetes felületen valósulnak meg, és hosszútávon akár jelentős konkurenciát okozhatnak a hagyományos finanszírozási formáknak.

 

Az ICO, vagyis Initial Coin Offering a közösségi finanszírozásnak egy különleges fajtája, amely a blockchain alapra létrehozott kriptovaluták segítségével valósul meg, és ahol úgynevezett „tokenek” a jutalmak. A tokenek két nagy csoportra oszthatóak. Egyik csoport az úgynevezett „utility token”-ek, amelyek a termék vagy a szolgáltatás igénybevételére jogosítanak, a másik pedig a „security token”-ek amelyek a finanszírozás ellenértékeként tőkerészesedést, kamatokat vagy osztalékot biztosítanak. Egy ICO első lépése az úgynevezett „white paper” megírása, amely többek között tartalmazza magát az ötletet, az arra vonatkozó fontosabb tudnivalókat, a projekt megvalósításának lépéseit és azok határidejét, valamint az elinduláshoz szükséges minimális összeget.

 

Az ICO előnyei és a hátrányai

Az ICO-k előnye a gyors és nagy tőkebevonási lehetőség. Szabályozottságuk jelenleg nagyon alacsony, amely egyrészről előny, hiszen teret adhatnak a kreativitásnak, ugyanakkor rengeteg kockázatot is rejtenek magukban, többek között a felelősség hiányát sikertelen projektek esetén, valamint a csalások lehetőségét. Nagy előnye a blockchain technológián alapuló ICO-knak, hogy sokféle területen alkalmazhatóak, ilyen például az ingatlanfinanszírozás. Ebben az esetben az ingatlan több esetben fedezetet nyújthat, kiküszöbölve a fentebb említett felelősséggel kapcsolatos problémát. Emellett az ingatlanok bérbeadásából vagy eladásból származó bevétel „tokenesíthető” akár területi, akár más elven, szinte bármilyen ingatlantípusnál, a magánházaktól a bevásárlóközpontokig.

 

Az ICO-k szabályozása

A különböző országok különbözőféleképpen próbálják szabályozni az ICO-kat. Kínában visszamenőleges hatállyal betiltották ezt a finanszírozási formát, az USA-ban pedig egy kibocsátási botrányt követően a szabályozó hatóság kimondta, hogy a security token lényegében értékpapír, és emiatt vonatkoznak rá a tőkepiaci szabályok. Az ilyen és ehhez hasonló szigorú szabályozási megoldások természetesen jelentősen visszavetik az ICO-kat ezekben az országokban. Egyes európai államokban már van külön szabályozás az ICO-kra, míg máshol a mostani szabályozási környezetbe igyekeznek kényszeríteni ezt a finanszírozási formát. A legtöbb országban azonban maguk az ICO-k alapjául szolgáló kriptovaluták is minimálisan szabályozottak ” – mondja dr. Gömöri Gábor, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda ingatlanjogi csoportjának vezetője. 

 

Okosszerződések

A szintén blockchain technológián alapuló ún. okosszerződések lényegében olyan blockchainre programozott algoritmusok, amelyek bizonyos előre meghatározott feltételek bekövetkezése esetén végrehajtják az előre beprogramozott utasításokat, meghatározott következményeket idéznek elő. Használatuk csökkenti a harmadik felek iránti igényt, ugyanis automatizáltan működnek.

 

„Vegyük például egy ingatlan adásvételét.  Itt jelenleg szükség van a két fél között egy bankra vagy egy ügyvédre, aki adott esetben letétben tartja a pénzt és a tulajdonjog bejegyzéséhez szükséges dokumentumokat, és csak a meghatározott feltételek bekövetkezése esetén engedi azokat ki. Okosszerződés esetén, amennyiben pl. az adott ország ingatlannyilvántartása blockchain technológián alapszik és ezt lehetővé teszi, a folyamat szinte teljes mértékben automatizálható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy előre meghatározott feltételek teljesülése esetén a szerződés teljesedésbe megy, a pénzeszközök átvezetésre kerülnek, adott esetben a zálogjog törlésre, a tulajdonjog bejegyzésre kerül, a közreműködői díjakatat pedig kiegyenlítik. Éppen ezért az okosszerződések forradalmasíthatják a rövidtávú bérbeadást is, ugyanis a jelenlegi szolgáltatók (AirBnB, booking.com) hátrányait, mint a lassú problémakezelés, és a magas költségek kiküszöbölhetik.” – magyarázza a szakember.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50