Ki nyeri a mobil gyorsasági versenyt?

forrás: Prím Online, 2017. június 14. 13:41

A Facebook nem az első, és nem is az utolsó pofonját lesz képes elszenvedni. Van, amikor a Youtube mér rá csapásokat, és most a Google ismét nem kíméli. Mindazonáltal a Facebook fejlesztői egy pillanatra sem pihenhetnek. Hol a videók nézettségének és betöltésének sebességén csúsznak el, hol pedig a weboldalak betöltési sebességén. Ez utóbbi történt most.

A Google ismét nagyot alkot, és ahogy lassan megszokottá válik, a Facebook lohol utána. Évekkel ezelőtt a Wordstream már foglalkozott a Google Adwords és a Facebook hirdetési hatékonyságával, melyben a közösségi média ismét alul maradt.  AMP kontra SDK  következik most, azaz gyorsasági futamverseny a legjobbak között. Erre azonban nem jellemző a fej - fej melletti haladás. 

 

Mint ahogyan arról a kulcsszo.hu is beszámolt, a Google ismét leelőzi a Facebookot a mobil weboldalak letöltési versenyében. 

 

Már 1 éve van a Google gyorsított mobil oldala

Egy évvel ezelőtt alkották meg az AMP-t, (Accelerated Mobile Page-t) mely nem más, mint  gyorsított mobil oldal. Míg egy átlagos oldal megnyitásának sebessége akár 5,3 másodperc alatt töltődik be, addig az AMP-t használó oldalak letöltési sebessége átlagosan kevesebb, mint 1,4 másodperc. 

 

Azt is hozzá kell tenni a kutatás eredményéhez, hogy az oldal látogatók 53%-a, 3 másodperc után feladja a várakozást és nem marad tovább az adott oldalon. Vált, mást keres. Ez azonban a webáruházak és egyéb kereskedelmi tevékenységet folytató oldalak számára hatalmas profit kiesés. 

 

De nézzük, mi is az AMP egészen pontosan?

Speciális, nyílt forráskódú slim - line tipusú projekten alapuló weboldal. Kiemelkedő gyorsaságát annak köszönheti, hogy teljes egészében statikus, az oldal AMP része azonban nem a kiadó oldaláról tölthető le, így helyet nem foglal, ezáltal nem lassítja az oldalt. 

 

A cikkek és minden egyéb tartalmak a világ tárolt szerverein vannak elhelyezve, melyek bármelyik pillanatban a felhasználóhoz legközelebbi szerverről töltődik be, így szinte valóban egyetlen pillanat alatt láthatóvá válik a betöltött oldal a mobilon. 

 

A Google álláspontja szerint a weboldalak életképessége a gyorsaságon múlik.  

 

 

 

Az AMP egy éve él, létezik és tarol

Az AMP-t használó oldalak gyorsasági aránya az elmúlt 12 hónapban, 35%-os javulást produkált, ezzel az e-kereskedelem egyik legfontosabb szempontjává lett. Az oldalt látogatók türelmetlensége elmúlt, többet költenek, és hosszabb ideig maradnak az AMP-s oldalakon. 

  • A 2017 májusi számadatok alapján jelenleg 2 milliárd oldalon, több, mint 9000.000 domain foglal helyet, míg ez a szám egy évvel ezelőtt csak 125 millió volt az AMP oldalakon. 
  • Az AMP támogatottsága kiemelkedő, hiszen ezt használja többek között a Twitter, Tumblr, QZone, Weibo, Pinterest, Linkedln, Bing, Feedly.
  • Egy AMP oldal betöltése alig kevesebb, mint egy másodperc alatt történik meg. Ez azért lehetséges, mert tízszer kevesebb adatot használ, mint egy normál mobil oldal. 
  • Az AliExpress betöltési ideje 36%-kal csökkent, mióta az AMP-t használja, ezáltal növelhette a rendeléseit 10,5%-kal, a konverziós rátája pedig 27%-kal növekedett. Nem kell nagyon számolni, hogy ez az egyébként is milliárdos bevételű cégnél micsoda hatalmas plusz profitot jelent. 

 

A Facebook vette a kihívást a  Facebook Instant Articles-el

Természetesen a Facebook is mindent elkövet annak érdekében, hogy gyorsaságban utólérje az AMP-t, ezért kifejlesztette a saját alkalmazását, melyet közösen az Apple-el használnak. A Software Development Kit (SDK) elnevezésű alkalmazás után a Facebook cikkei is gyorsabban letölthetőkké váltak, hasonlóan az AMP-hez.

 

A válasz természetesen meglehetősen frusztráló, és lenéző volt az AMP részéről, akik javasolták a Facebook fejlesztőinek, hogy próbálkozzanak meg a különböző tartalmakat, különböző platformokon létrehozni a még eredményesebb gyorsaság növekedés érdekében. Az AMP fejlesztő csapata kijelentette, nem lesz náluk gyorsabb, köszönhető ez a folyamatos fejlesztéseiknek. 

 

Alig fél évvel ezelőtt a Youtube és Facebook betöltési gyorsasága volt tesztelés alatt. Ebben a megmérettetésben a Facebook bizony majdnem alul maradt, így bár hamar rájöttek, ha szinten akarnak maradni, gyorsan és hatékonyan kell a sebességet növelniük, mégsem sikerült az élen végezniük. 

 

Bár az AMP-nek tablettre nincs statisztikája, ez azonban semmit nem von le a győztes mivoltjából, tekintettel arra, hogy a Facebook egyes statisztikai adatait a SDK születése óta homály fedi.  

 

A gyorsasági futamot eldönteni hivatott Chartbeat, 360 helyszínen, 50.000 oldalon keresztül tesztelte a két fejlesztést. A teszt egyetlen kérdése annak eldöntése volt, melyik gyorsabb, az AMP, vagy az SDK?

 

A kutatások azt bizonyítják, hogy egy átlagos mobil weboldalt 5,3 másodperc alatt töltenek be, de az AMP-vel, ez csupán 1,4 másodperc. Ez természetesen nem fénysebesség, de a Google szerint már hatalmas, négyszeres javulás. 

 

A Facebook Instant Articles, tehát a Facebook instant oldalainak betöltési sebessége a normál oldalakéhoz képest csupán 0,001 másodperccel gyorsabb, szemben az AMP - t használó oldalakkal, ahol alig egyetlen másodperc alatt töltődik be az oldal. A látogatók adott oldalakon eltöltött ideje is az AMP irányába dönti el a meccset a maga átlagos 48 másodpercével, szemben a Facebook által preferált alkalmazással, ahol ez az idő csupán 36 másodperc.

 

Az oldalon eltöltött hasznos idő versenyszámot tehát szintén az AMP nyerte a maga 35%-os növekedésével. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy azon oldalak, akik nem gyorsítottak, a betöltés időtartama 5,3 másodperc, mely a fenti adatok fényében már irreálisan hosszúnak tűnik. 

 

Nem véletlen tehát, hogy az AMP jelenleg is térhódító szerepet tölt be, annál is inkább, mert a gyors letöltés már-már elvárássá növi ki magát. Így a nagyobb oldalak váltottak és AMP támogatással, tehát külső szerverrel oldják meg az oldalaik gyorsaságának növelését. 

  • WordPress, 
  • Reddit, 
  • Bing (iOS és Android támogatással), 
  • Ebay (ahol az AMP-nek köszönhetően akár kategóriánként 15 millió terméket is képes az oldal betölteni)
  • Pinterest (akik saját AMP-vel rendelkeznek)
  • Google 

 

Az AMP azon kívül, hogy az e-kereskedelem mérhető bevételét hatalmas mértékben volt képes az egekig növelni, a látogatottság és a visszatérő olvasók számát is ugrásszerűen növelte. 

 

AMP-t használók eredményei:

  • A Washington Post saját felmérése szerint az AMp használata óta a mobillal történő látogatottságuk 23%-os növekedést mutat. Ők 7 napon belül visszatérnek az oldalra. 
  • Slate. A havi egyedi látogatójuk száma 44%-kal nőtt, a visszatérő látogatottság ebből 73% az AMP használata óta. 
  • Gizmodo. 80%-os forgalom növekedés, melyet a megjelenítések 50%-os növekedése emel a csúcs közeli állapotra. 
  • Relay Media. Csak az elmúlt 30 napban több, mint 2,5 millió oldalon jelent meg, olyan oldalakon köszöntek vissza, mint a The Daily Dot, Hearst Television, vagy a The Miami 

 

Valószínűleg a verseny még korántsem lefutott, mivel az internetezési szokásaink a mobil irányba tolódtak el és ezért mindkét cég ezekre az eszközökre fog fókuszálni. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50