Világsiker a magyar orvosi alkalmazás

forrás: Prím Online, 2016. július 30. 13:11

Az InSimu fejlesztői a harmadik helyezést érték el a Microsoft Imagine Cup fejlesztői világversenyének Word Citizenship kategóriájában

35 csapat között ért el harmadik helyezést a Microsoft Imagine Cup világversenyen a magyar csapat által fejlesztett InSimu Patient alkalmazás a World Citizenship kategóriában. A fejlesztés forradalmi változást hozhat az orvosi diagnosztikában, jelentősen javítva a gyógyulás esélyét.

 

Ismét büszkék lehetünk a magyar fejlesztőkre! Kiváló eredményt ért el a Microsoft Imagine Cup fejlesztői világversenyen a magyar InSimu csapat, akik még MedCases néven nyerték meg a tavasszal rendezett helyi, majd regionális döntőt. Fejlesztésüket, az InSimu Patient alkalmazást az amerikai versenyen a szakértők tudományos szempontból is forradalminak nevezték, hiszen a jövőben ezzel az alkalmazással kockázatmentesen és a jelenleginél sokkal jobb eredménnyel lehet tanítani az orvosi diagnosztikát, így javítva a betegek esélyét a helyes diagnózisra és a gyógyulásra. Az orvostanhallgatók és fiatal orvosok a virtuális valóságban, szimulált betegeken és a diagnosztikus módszerek teljes skálájának felhasználásával, emberéletek veszélyeztetése nélkül készülhetnek fel a jövőbeli klinikai hivatásukra.

 

Az alkalmazás lényege, hogy a felhasználó kap egy virtuális pácienst tünetekkel, hasonlóan a valós szituációkhoz. Az orvostanhallgatók és fiatal orvosok feladata, hogy eldöntsék, milyen vizsgálatra van szükség, mi a páciens baja. Nemcsak az számít, hogy milyen pontos a diagnózis, hanem az is, hogy mennyi pénzt és időt igényel a kezelés.

 

 

Az InSimu a World Citizenship kategóriában indult, a döntőben 12 másik, rendkívül értékes alkalmazással versenyeztek. Például egy ecuadori fejlesztéssel, ami a látó és vak emberek kommunikációját segíti, vagy egy kínai megoldással, amely a beszédkárosodások, például a dadogás kezelésében segít. De a versenytársak között volt a tuniéziai „okos kéz”, amely egy műtét nélkül használható protézis azoknak az embertársainknak, akik elvesztették egyik végtagjukat: érzékeli a beteg izommozgását és ez alapján mozog.

 

Ebben a mezőnyben érte el a kiváló eredményt az InSimu, és kapta meg a harmadik díjat. A fejlesztői világversenyen az összes kategóriában 35 csapat indult az összesen kétszázezer dollár összdíjazásért és a lehetőségért, hogy személyesen a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella mentorálja a csapatot a továbbiakban. A zsűriben komoly szakemberek mellett igazi hírességek is értékelték a csapatok áldozatos munkáját. Többek között John Boyega, a Star Wars: The Force Awakens sztárja, aki csodálatát fejezte ki a fiatal programozók szenvedélyét látva. Dr. Jennifer Tang pedig az Imagine Cup a 2014-ben győztes Eyenaemia duójának tagja, aki ma már a Forbes Magazine Asia 30 under 30 toplistájáról lehet ismerős, bizonyítva, hogy az Imagine Cup és a felkészülést segítő Imagine Cup Academy során milyen értékes tudásra és képességekre tudnak szert tenni a fiatalok.

 

„Nagyon örülök ennek a sikernek, mert PhD hallgatókként és kutatókként régóta gondolkodtunk olyan innovatív lehetőségeken, amik segíthetik az egészségügyi dolgozók munkáját. Magam a rezidensképzés elején állva látom, hogy milyen nehéz feladat a diagnosztika oktatása és tanulása, és az Imagine Cup-on elért siker megerősít minket abban, hogy jó úton járunk” – mondta Dr. Tóth Gábor, a csapat tagja.

 

A világ egyik legkomolyabb, kifejezetten fiataloknak és egyetemistáknak szóló technológiai versenyét megelőzően olyan több hetes felkészítő programot szervezett a Microsoft Magyarország a jelentkezőknek, amely gyakorlati és nélkülözhetetlen kommunikációs és üzleti ismeretekkel segíti a jó ötletet megvalósítóit. Az Imagine Cup Academy egyre népszerűbb, mert nemcsak a verseny során, hanem a mindennapi üzleti életben használható tudáshoz juttatja a kreatív fiatalokat. Erre ékes bizonyíték, hogy idén 43 csapat jelentkezett, és majdnem minden ötödik jelentkező be is jutott a programba.

 

A magyar fejlesztők évről-évre kiváló eredményeket érnek el az Imagine Cup megmérettetésein. Tavaly a Mistory csapata az Imagine Cup világversenyén közönségdíjat hozott el, a városnéző túrákat saját sztori köré építő alkalmazásukra felfigyeltek a kereskedelmi és a turisztikai cégek is. A fiatalok már fizető ügyfelekkel dolgoznak együtt.

 

„Az InSimu példája is mutatja, hogy a mai informatikai környezetben a tehetség, tudás és kreativitás gyorsabban hozhat nemzetközi sikereket, legyen szó akár diákokról, akár fejlesztőcégekről. Évről évre a Microsoft Imagine Cup élvonalába jutnak a magyar csapatok, ami tehetségük megmutatása mellett a hazai gazdaság versenyképesebbé tételét is segíti. Mi az esélyegyenlőségben hiszünk a Microsoftnál, ezért is tettük minden fiatal számára elérhetővé a YouthSpark kezdeményezés keretén belül azt a több mint 50 programot, amelyek segítik őket készségeik, tudásuk fejlesztésében, hogy sikeresek legyenek a tanulmányaik során és a munkájukban egyaránt” – mondta Kiszely László, a Microsoft Magyarország platform és fejlesztési evangelista vezetője.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09