Itthon a streaming versenyez a torrenttel

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 1. 13:49

A torrentekkel szemben már versenyképesek azok az oldalak, amelyek jól kategorizált, akár személyre szabott ajánlórendszerrel rendelkező, szerkesztett felületen kínálják a tartalmakat.

A mozikban fontosabb premierfilmek esetében még ma is jellemző, hogy akár éjjellátó készülékekkel is figyelhetik a nézőket, mivel korábban többen is megpróbáltak fényképezőkkel, kamerákkal felvenni egy-egy filmet, hogy torrent oldalakon osszák meg. Néhány évvel ezelőtt a Vasember 3 című film a premier napján Magyarországról került fel a világhálóra. A forgalmazók akkor több produkció esetében is úgy döntöttek emiatt, hogy késleltetik a magyarországi bemutatókat.

Az elmúlt években háttérbe szorultak a rögzített zenei hanghordozók is, egyre inkább okostelefonon hallgatunk zenét. Az egyik telekommunikációs cég felméréséből kiderült, Magyarországon még mindig jelentős szerepe van az illegális letöltésnek, de már messze nem olyan mértékben, mint korábban. Ennek az az oka, hogy megjelentek azok a digitális szolgáltatások, amelyekkel elérhető az online zenehallgatás, így a zenét már nem kell letölteni.

Jellemző az is, hogy a magyar felhasználók a kipróbálásig nem szeretnek fizetni, de ha valami megtetszett nekik, akkor hajlandóak a pénztárcájukba nyúlni.

Az illegális letöltésekről nincsenek pontos adatok, csak megbecsülni lehet, hogy ez évente mekkora kárt okoz. Szinger András, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda főigazgatója szerint a kár nagyságrendileg biztosan eléri a milliárdos szintet. A jogszerűtlen letöltések ellen a hazai zenei, filmes jogosultak által közösen létrehozott ProArt nevű szervezet és az Artisjus is küzd.

A zenei streaming szolgáltatások elterjedésének azonban számos pozitív hatása lehet. Azzal, hogy fokozatosan nő a jogszerű szolgáltatások piaca, egyre többen fordulnak a megfizethető árú és a jó minőségű tartalom felé. Ha legálisan és korlátlanul szeretnénk zenét hallgatni, ma már többféle streaming szolgáltatás közül választhatunk, és van olyan is, amelynél előfizetési díjat sem kell fizetni.

Szinger szerint az ingyenes torrentekkel szemben már versenyképesek azok az oldalak, amelyek jól kategorizált, akár személyre szabott ajánlórendszerrel rendelkező, szerkesztett felületen kínálják a kultúrát, így a felhasználóknak nem kell hosszasan böngészniük a torrentoldalakon mások által megosztott, bizonytalan minőségű tartalmak között.

forrás: Kossuth Rádió, Közelről / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Seco honlapja az ügyfelek kezébe adja a hatékonyság erejét

A Seco weboldala új, úttörő funkcióval bővül, amely segítségével az ügyfelek azonnal összehasonlíthatják a rendelkezésre álló lapkákat, így gyorsan megtalálhatják és megrendelhetik a jelenlegi szerszámaiknak megfelelő, illetve az azoknál akár kiválóbb cseretermékeket a Seco kínálatából.

2024. május 2. 19:14

Magyar klíma-körkép: a többség klíma nélkül várja a kánikulát

A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket – derül ki a Hisense friss reprezentatív kutatásából. 

2024. május 2. 17:48

Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte közt

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 16:07

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

Cégmarketing trendek – 2024. Legyünk jelen egyszerre mindenhol!

Legyünk ott mindenhol! Ez a jelszava mostanában a cégeknek. Mindenütt látszódni, hallatszódni kell, hogy a nagy kommunikációs zajban észrevegyenek. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Cégmarketing trendek – 2024 Legyünk jelen egyszerre mindenhol!” című, május 30-án megrendezendő hibrid konferenciájának előadói választ adnak arra, hogy hogyan juttassuk el üzeneteinket a vevőinknek a rendkívül felpörgetett, zajos online és offline térben 2024-ben.

2024. május 2. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14