Új funkciókkal rajtolt az Android 5.1 Lollipop

Farkas Norman, 2015. március 13. 16:21

Megjelent a legfrissebb Android rendszerverzió, ami hibajavításokon felül új funkciókkal és fejlesztésekkel is gazdagabbá teszi a platformot.

A Google kiadta a Nexus 10, Nexus 5 és a wifis Nexus 7 modellekre az Android legújabb, 5.1-es verzióját, ami az 5.0 Lollipop főverziót követő hibajavító frissítésektől eltérően (5.0.1 és 5.0.2) új funkciókat, fejlesztéseket is tartalmaz. Lássuk, mik ezek!

 

Az Android 5.1 a Google válasza a Lollipop első kiadását (5.0) ért felhasználói kritikákra, s ennek fényében visszaépítésre került a néma üzemmód gyorskapcsolója, ami lehetővé teszi a készülék minden jelzésének (rezgés és hang) egy érintéssel való inaktiválását/aktiválását. Hasonlóan praktikus célokat szolgálnak a WiFi és Bluetooth kapcsolatok külön menübe lépés nélküli kezelését lehetővé tévő kapcsolók, melyek a gyors beállítások (Quick Settings) felületén kaptak helyet. Állítólag a korábbi rendszerverzióknál tapasztalt memóriakezelési problémákat és az instabil WiFi kapcsolatot is orvosolta a keresőóriás.

 

 

Újdonságnak számít a több SIM kártya rendszerszintű támogatása. Bár eddig is találkozhattunk kétkártyás (dual SIM) droidokkal, eddig a gyártók gondoskodtak a több SIM kezelését végző szoftverről. Most változott a helyzet, hiszen az OS-ben alapból beállítható, mely kártyát miképp kívánjuk használni. Az 5.1-ben megjelent a jobb minőségű, HD Voice hanghívások támogatása is.

 

A Google a biztonság fejlesztésére is szentelt némi időt, ami egy új funkcióban manifesztálódott: az Android 5.1-et futtató eszközökön, illetve a jelenlegi kínálatból a Nexus 6-on és Nexus 9-en elérhető okosság lényege, hogy az elveszített, ellopoptt készülék csak akkor használható, ha a tulajdonosa bejelentkezik Google fiókjába. A bejelentkezés akkor is szükséges marad, ha visszaállították a gyári beállításokat, vagyis komoly akadály gördül a telefontolvajok elé.

 

 

További újítás a hangerőszabályzó sávra biggyesztett parancsikon, amire rábökve rögtön módosíthatjuk az értesítések hangerejét, akár zenelejátszás közben is anélkül, hogy megállítanánk a zenét, vagy külön menüpontokban csatangolnánk. Jó hír, hogy a lebegő értesítések ezentúl nem tűnnek el, ha végzünk egy felfelé irányuló gesztust az ujjunkkal, és egyéb hasonlóan kellemes, de apróságnak tekinthető ráncfelvarrás is került az új rendszerbe.

 

[Forrás: GSM Arena]

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05