Az első Android One mobilok a színen

Farkas Norman, 2014. szeptember 19. 13:11

A Google a várakozásoknak megfelelően lerántotta a leplet a kedvező árú és folyamatosan frissülő készülékek megjelenését szorgalmazó Android One projekt első fecskéiről. Az új mobilok Indiában mutatkoztak be és a helyi gyártók futószalagjairól érkeztek, ami nem véletlen.

Ahogy azt sejteni lehetett, a keresőóriás hétfői, Indiában tartott eseményén bemutatkoztak az első Android One mobilok. Mielőtt rátérnénk a készülékekre, röviden összefoglaljuk, hogy mi is az Android One és mégis miért pont Indiában jelennek meg az első képviselői.

 

Az idei Google I/O konferencián hallhattunk először az Android One projektről, aminek célja, hogy ne csak a méregdrága csúcsmodellek fedélzetén lehessen elérhető az Android rendszer legfrissebb verziója. A Google e projekt keretében elérhető árú, de korrekt hardverrel megáldott okostelefonokat szeretne piacra dobni, melyek szoftverfrissítéseiről saját maga gondoskodik, így garantálva, hogy egy-egy új Android verzió hamar megérkezik rájuk.

 

A program pozitív hatással lehet az Android ökoszisztéma töredezettségére (különböző rendszerverziók egyenetlen megoszlása a piacon a készülékek elavulása, illetve az elmaradó frissítések miatt), s egyúttal nagy lökést adhat a platform elterjedésének az árérzékeny fejlődő piacokon. Utóbbi kiemelt fontossággal bír a Google stratégiájában, hiszen az első Android One készülékeket Indiában, indiai gyártók együttműködésével vezeti be.
 

 

 


Visszatérve a hétfői bemutatóra, három Android One készüléket ismerhetett meg az indiai közönség. A Google a helyi Karbonn, Spice Mobiles és Micromax gyártókat bízta meg egy-egy középkategóriás telefon gyártásával, amik fedélzetén az érintetlen Android 4.4.4 KitKat teljesít szolgálatot. Az olcsó újdonságok nem gyengék, mindhárom készülék meghajtásáról egy négymagos, 1,3GHz-es MediaTek MT6582 processzor gondoskodik 1GB RAM-mal, 4GB tárhellyel, 5 megapixeles hátlapi és 2 megapixeles előlapi kamerával, valamint FM rádióval, microSD kártyafoglalattal és cserélhető, 1700mAh kapacitású akkumulátorral körülvéve.

 

A telefonok közös tulajdonsága a 4,5 hüvelykes, 854 x 480 pixel felbontású kijelző és a két SIM foglalat is, azaz dual SIM funkciókkal rendelkeznek.

 

A Karbonn színeiben a 103 dolláros piros Sparkle V lépett színre, a Micromax képviseletében a 105 dollárt kóstáló Canvas A1 versenyez, a Spice Mobiles pedig a 106 dolláros Dream UNO mobillal nevezett be a Google programjába.
 

 

 

A Google nem bízott semmit a véletlenre, így azon felül, hogy maga gondoskodik az Android One mobilok szoftverfrissítéséről, megállapodott az indiai Airtel szolgáltatóval, hogy speciális mobilnet csomagokat vezessen be, melyek keretében a felhasználók díjmentesen tölthetik le a szoftverfrissítéseket One mobiljukra. Az óriáscég emellett egy új YouTube alkalmazással is előrukkolt (kifejezetten Android One felhasználóknak), ami lehetővé teszi a videók későbbi, offline megtekintését. A keresőóriás mindemellett arról is beszámolt, hogy az Android L verziója már az első frissítési hullámban elérhető lesz a projektben szereplő készülékekre.

 


Az Android One tehát meghozta első gyümölcseit, a vonzó árú, gyorsan frissülő készülékek pedig tarolhatnak Indiában. Ez azonban csak a kezdet: már számos nemzetközileg ismert gyártópartner, például az Alcatel, az Acer, az ASUS, a HTC, a Lenovo és a Panasonic, illetve a népszerű mobil chipjeiről híres Qualcomm is jelezte, hogy be kíván szállni a Google projektjébe.

 

 

A Google tervei szerint Indiát Indonézia, majd a Fülöp-szigetek és Dél-Ázsia követi, később pedig egyéb régiókban is megkezdhetik hódításukat a projekt keretében életre hívott készülékek.

 

[Forrás: Engadget]

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38