Vandalizmus miatt megtiltották a Wikipedia szerkesztését az amerikai képviselőház gépeiről

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 26. 12:36

A Wikipedia üzemeltetői megtiltották pénteken, hogy az amerikai képviselőház gépeiről szerkesszék az online enciklopédiát, miután a napokban a törvényhozáshoz köthető IP-címekről számos bejegyzést erősen kifogásolható tartalommal egészítettek ki.

A congressedits nevű Twitter-mikroblog által követett változtatások egy részével politikusokat vagy cégeket akartak lejáratni a szabadon szerkeszthető enciklopédia oldalain. Egyes átírások azonban teljesen komolytalanok, azokat minden bizonnyal humornak szánták elkövetőik. Donald Rumsfeld korábbi védelmi miniszter Wikipedia-oldalára például azt írták, hogy a politikus "egy földönkívüli hüllő, aki mexikói csecsemőket eszik".
 

Natalija Vitrenko, az Ukrán Haladó Szocialista Párt elnökének szócikkébe azt írták bele, hogy a politikus "egy orosz báb", míg John F. Kennedy néhai amerikai elnök meggyilkolásáról azt állították, hogy azt Fidel Castro kubai vezető rendelte el. Szintén Kubát okolták az internetes "vandálok" a Holdra szállás valódiságát kétségbe vonó összeesküvés-elméletek terjesztésével.
 

A Wikipedia közlése szerint két-három ember felelős a változtatásokért, de a biztonság kedvéért tíz napig az amerikai kongresszus egyik gépéről sem lesz majd anonim módon szerkeszthető az enciklopédia.
 

A végső csepp egyébként az volt a pohárban, hogy a Mediaite hírblog szócikkébe azt írták bele, hogy az "szexista és transzfób".
 

A jelenség egyébként korántsem egyedi. Az utóbbi napokban például az ukrán válsággal kapcsolatban az orosz Wikipedián is kisebb csata alakult ki, és az orosz kormányhoz, illetve egy orosz állami médiacéghez köthető IP-címekről végeztek el "javításokat" a malajziai utasszállító kelet-ukrajnai lelövésével kapcsolatban.
 

Az orosz Wikipedián egy állami számítógépről például azt írták, hogy a repülőt "ukrán katonák lőtték le", míg a lap korábbi verzióján az szerepelt, hogy "terroristák" Oroszországtól kapott légvédelmi fegyverekkel okozták a 298 ember halálához vezető katasztrófát.
 

Egy másik esetben a Kreml egy számítógépéről a Szu-25-ös csatarepülőgép specifikációján változtattak, maximális repülési magasságát hétről tíz kilométerre írták át (a Malaysia Airlines Boeing 777-ese nagyjából tíz kilométeres magasságban repült a katasztrófa bekövetkeztekor).

 

Korábban már több hasonló esetre derült fény. 2006-ban szintén az amerikai kongresszus munkatársai írogatták át a képviselők szócikkeit, de az utóbbi egy-két évben brit honatyákról is kiderült, hogy a róluk szóló Wikipedia-szócikkek pozitívabb hangvételűvé tételével bízták meg asszisztenseiket. Idén pedig a BBC brit közszolgálati csatorna arra derített fényt, hogy a brit kormány egyik gépéről azt írták a fejkendőkről szóló szócikkhez, hogy "minden muszlim terrorista".

 

fotó: BBC

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

Ezek az idei kulcstémák a webes és marketing stratégiák terén

Mások mellett Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz alapítója, Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója is előadást tart az idei Maximum Web és Marketing Konferencián, ahol a résztvevő vállalkozók elsősorban a sikeres cégvezetés és online működés megvalósításához gyűjthetnek hasznos tudást a leghitelesebb példaképektől.

2024. május 14. 14:52

A Continental autógumija az első helyen végzett a Tyre Reviews szakportál négyévszakos abroncstesztjén

Újabb megmérettetésen, a Tyre Reviews 2024-es négyévszakos abroncsteszten győzedelmeskedett a Continental AllSeasonContact 2 modellje. Hét 205/55R16-os méretű, VW Golfra autóra felszerelt, egész évben használható modellből álló tesztmezőnyben ért el első helyezést.

2024. május 14. 13:17

A BASF a sikeres Ethernet-APL kísérletet követően az ABB-t választotta zöldmezős projektjeihez

A BASF első európai zöldmezős Ethernet Advanced Physical Layer (Ethernet-APL) projektjének részeként az ABB-t választotta az elosztott vezérlőrendszerekhez (DCS).

2024. május 14. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36