A WD megvette volna a Seagate-et

Milkovits Gábor, 2010. december 4. 15:24

A Bloomberg értesülése szerint a Western Digital komoly vételi ajánlatot tett a rivális Seagate merevlemez-gyártóra, felüllicitálva a TGC Capital befektetői csoport által októberben kínált 7,5 milliárd dollárt.

A WD állítólag 0-50 százalékkal is többet ajánlott a TPG-nél ami, ha igaz, akár 10 milliárd dollár fölé is tornászhatta volna a vételárat. A Seagate azonban a TPG-hez hasonlóan konkurensét is elutasította igaz, más okok miatt. A TPG ajánlatát ugyanis egyszerűen túl kevésnek minősítették, a csoport egyes fontos tagjai azonban ezek után elvesztették érdeklődésüket a Seagate iránt. A WD-vel viszont az volt a baj, hogy a két társaság termékei túl sok területen fedik le egymást, ami egyrészt bonyolulttá tenné az átszervezést, másrészt pedig a versenyhivatal aggályait is felkeltené.

A hír egyébként éppen a versenyügyi aggályok miatt meglepő, hiszen a WD aligha gondolhatta komolyan, hogy a hatóságok csak úgy rábólintanának a fúzióra. Elemzők szerint a merevlemezgyártóknak nem a konkurencia felvásárlásával, hanem inkább a termékstruktúra ésszerűsítésével kellene küzdeniük a nyereségességért. A Seagate amúgy több merevlemezt forgalmaz, mint az ajánlattevő WD, azonban piaci értéke alacsonyabb, csupán 6,9 milliárd dollár, miközben a WD nagyjából 8 milliárdot ér.