USB 3.0 laptopok a CES-en

Milkovits Gábor, 2010. január 10. 18:05

A különféle perifériák és asztali alaplapok után most végre bemutatkoztak az első USB 3.0 csatlakozófelülettel ellátott noteszgépek is a CES elektronikai kiállításon.

Szokás szerint nem egy gyártó rukkolt elő ilyen masinával, hanem egyszerre többen: így a Hewlett-Packard, az Asus, az Acer és a Fujitsu is. Az elvben már akár 4,8 Gb/s-os adatátvitelt biztosító interfész nagy előrelépést jelenthet az eddigi USB 2.0-hoz képest, ráadásul nagy előnye, hogy az új eszközök együttműködnek a régebbi szabvány USB-csatlakozós készülékekkel is. A laptopok esetében külön szerencsés, hogy kifejlesztettek olyan ExpressCard-USB 3.0 adaptereket, amelyekkel a noteszgépek többsége ki tudja majd használni a gyorsabb csatlakozófelület előnyeit az ilyennel rendelkező perifériákkal való kommunikációban.

A mostani bejelentések ellenére az iparág némileg óvatos az USB 3.0-ra való váltással kapcsolatban, amit az is jól illusztrál, hogy a CES-en bemutatott laptopok többsége maximum két ilyen csatlakozóval rendelkezik a jóval több USB 2.0 port mellett. Ennek részben az is az oka, hogy többen inkább a még ígéretesebb, optikai kábeles interfészre voksolnak, illetve várnak. Az Apple és az Intel például igen komoly erőforrások bevonásával dolgozik a Light Peak elnevezésű megoldáson, amelyet egyértelműen az USB és a FireWire felváltására szánnak. Az első ilyen csatlakozóval ellátott Apple Mac gépek állítólag már ősszel megjelennek a piacon, jövőre pedig a hordozható készülékekbe szánt verzió is készen áll majd a forgalmazásra.