Közel a végleges Vista SP2

Milkovits Gábor, 2009. február 1. 19:03

A Cnet értesülése szerint a Microsoft megkezdte a majdnem végleges Windows Vista SP2 szervizcsomag terjesztését az arra kiválasztott tesztelők részére.

Mindezt egy kiszivárgott belső e-mailre alapozzák, ami azt közli, hogy egy úgynevezett „RC-Escrow build” kódváltozatot tölthetnek le maguknak a Microsoft-partnerek a Windows Update-ről. A hír persze nem sokkal visz közelebb ahhoz, hogy megtudjuk a végleges verzió kiadásának időpontját, mindenesetre valószínűsíti, hogy a közönségnek szánt SP2 nagy valószínűséggel a Windows 7 előtt, azaz még az idén kiadásra kerül. Míg az SP1 többnyire csak javításokat és biztonsági frissítéseket tartalmazott, az SP2 elvileg funkcióiban is bővíti az operációs rendszert.

Erről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a frissítés számos kisebb-nagyobb javítás mellett natív támogatást biztosít majd a Blu-ray meghajtóknak, miután ez a rendszer került ki győztesen a formátumháborúból. Újdonság még a Bluetooth 2.1 támogatás és a Windows Search 4.0 integrálása az operációs rendszerbe. Egyes találgatások szerint az imázsfrissítés részeként az SP2-vel a Vista is kap majd valamit a Windows 7 funkcionalitásából, ami egyúttal nagyobb kedvet is csinálhat a következő generációs rendszerhez. Arról is szólnak hírek, hogy a Microsoft állítólag azért hozta előre a Vista nagyjavítását, hogy a felhasználókat a későbbiekben ne állítsa olyan dilemma elé, amely az SP2 és a Windows 7 közötti választásról szól.