USB 3.0 eszközök a CES-en

Milkovits Gábor, 2008. december 31. 14:40

Sajtóértesülések szerint a Symwave nevű cég a január 8-11. között megrendezésre kerülő CES 2009 kiállításon bemutatja a világ első USB 3.0 adattároló eszközeit.

Az USB 3.0, vagy más elnevezéssel SuperSpeed USB 5 gigabit/s-os elméleti maximális adatátviteli sebességet biztosít, ami nagyjából a tízszerese a jelenlegi USB 2.0 sebességének. Az új szabványhoz tartozó csatlakozók visszafelé kompatibilisek az USB és USB 2.0 interfészhez tartozókkal, ugyanakkor az eddiginél jóval erőteljesebben támogatják az egyidejű kétirányú szélessávú adatátvitelt.

Az egységes szabvány elfogadása az év első felében még veszélyben forgott, mivel az AMD, az nVidia és a Via azt állították, hogy az Intel saját állításával ellentétben nem szolgáltat elegendő információt a következő generációs USB specifikációról azoknak a cégeknek, amelyek konkurensei a CPU- vagy lapkakészlet-üzletágban. Ezért az AMD egyes vezetői kilátásba helyezték, hogy az említett cégek saját, konkurens USB-spcifikációt dolgoznak ki, illetve fognak szabványosítani. Végül augusztusban a felek mindannyian elfogadták USB 3.0 xHCI 0.95 specifikációt, amelyhez sikerült többek között megnyerni a Microsoft és a Dell támogatását is.

A hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések arról nem szólnak, hogy a Symwave-en kívül mások is terveznek-e USB 3.0 eszközöket bemutatni a CES-en, mindenesetre a dolognak lenne értelme, hiszen a technológia gyors elterjedéséhez arra lenne szükség, hogy az USB flash drive-ok mellett a számítógépekben is minél hamarabb megjelenjen a csatlakozófelület.