Az MP3-lejátszók hangerejét is szabályozná az EU

Genda Csongor Zoltán, 2008. október 14. 20:39

Egy tegnapi bejelentés értelmében az Európai Unió tovább csökkentené a hordozható zenelejátszók által kibocsátott hangerő mértékét, mivel a túl hangos zene megsüketítheti a felhasználókat.

Az Európai Bizottság egy 2009 elején megrendezésre kerülő konferencián fogja megvitatni a kérdést. Az EB egy frissen végzett felmérés hatására kezdett el foglalkozni az üggyel, a tegnap közzétett jelentés szerint ugyanis maradandó halláskárosodást szenvedhetnek az olyan felhasználók, akik öt éven keresztül napi egy órán át hangosan hallgatják a zenét.

Az elmúlt négy esztendőben közel 250 millió zenelejátszó kelt el a kontinensen, a becslések szerint pedig olyan százmillióra tehető azok száma, akik nap mint nap használják ezen hordozható készülékeiket. Pontos számadatok nem állnak rendelkezésre, azonban feltételezhető, hogy a százmillió felhasználó 5-10%-a olyan hangosan hallgatja a zenét, ami már káros az egészségére, ez azt jelenti, hogy 5-10 millió EU-s állampolgárt fenyeget a halláskárosodás veszélye.

Jelenleg Európában 100 decibelben maximalizálták az MP3 lejátszók által kibocsátható maximális hangerőt, ám még ez is ártalmas lehet. Maglena Kuneva, fogyasztóvédelmi biztos azt nyilatkozta, hogy a friss tanulmány rendkívül nyugtalanítja az EB-t, ezért szükségesnek érzik, hogy valamit tegyenek a a biztonsági előírások megváltoztatása érdekében.