Másfél milliárd fontért épít optikai szálas szélessávú hálózatot a BT

Milkovits Gábor, 2008. július 15. 21:32

A British Telecom brit távközlési szolgáltató bejelentette, hogy mintegy másfél milliárd fontos (kb. 438 milliárd Ft) beruházással optikai szálas, szuper-szélessávú hálózatot épít ki a szigetországban.

A 2012-re kiépülő hálózat a BT tervei szerint a nagyjából 25 millió brit háztartás mintegy 40 százalékát lefedi majd és 40, 60 vagy akár 100 megabit/s-os potenciális sávszélességet fog biztosítani az internetezni vágyó felhasználóknak. Az optikai szálas vezetékek a teljes lefedni tervezett területen az utcai telefonos kábelszekrényekig ki lesznek építve, így akik onnan szobájuk faláig megtartják a hagyományos telefonkábelt, azok először 40, később pedig a BT új technológiájának köszönhetően 60 megabit/s-on internetezhetnek. A 100 megabit/s-os csúcssebességhez az optikai kábelnek a fali csatlakozóig kell majd elérnie, ami nyilván némi plusz-költséggel jár. A most bejelentett beruházás az eddigi legnagyobb a brit szélessávú internetezés történetében, de talán egész Európában. Az optikai szálas távközlési hálózatok terén Japán és Dél-Korea járnak az élen, ahol a nagyvárosi lakosság többsége már évek óta számunkra elképzelhetetlen le- és feltöltési sebességgel internetezik.

Ian Livingston, a BT vezérigazgatója a bejelentéskor kihangsúlyozta, hogy a szélessávú internet nagyban hozzájárult a brit gazdaság növekedéséhez az utóbbi időben, így az ágazat fejlesztése továbbra is kulcsfontosságú. Éppen emiatt, azaz a piaci versenyhelyzet fenntartása érdekében, telefonhálózatukhoz hasonlóan az új optikai szálas internetes hálózatot is meg kívánják majd nyitni a másodlagos szolgáltatók, így a Carphone Warehouse vagy a BSkyB előtt, nagykereskedelmi formában értékesítve a sávszélességet.

A BT ugyanakkor világossá tette, hogy a nagy volumenű beruházást csak akkor valósítja meg, ha az Ofcom távközlési felügyeleti hatóság magasabb hasznot engedélyez a számára, mint a mostani Open Reach szolgáltatás esetében jóváhagyott 10 százalék. A BT szerint az Ofcom által tett engedmény a beruházás mérete és kockázatos volta miatt lenne kívánatos.