Közepes Radeonok DirectX 10-támogatással

Kiss Ádám Zoltán, 2007. augusztus 4. 20:36

Jó hír az ATI kártyák rajongóinak, hogy nem kell tovább nélkülözniük Windows Vista alatt a DirectX 10 támogatást. A kisebbik processzor gyártó, az AMD istállójába tartozó konstruktőr belépőszintű és megfizethető középkategóriás Radeon HD kártyáit az Asus és a HIS is megjelentette.

A belépőszintet a Dx10 grafikus világába a Radeon HD 2400-as sorozat jelenti pillanatnyilag. Ebben az árkategóriában elvárás, hogy a kártya a Vista operációs rendszer összes grafikus elemét megfelelő sebességgel futtassa. A játékosok alighanem nem ebben a szegmensben gondolkodnak, de ha munka mellett olykor egy-egy játékot is futtatni kell, a hardveres 3D támogatás megvan, fizikai oka nincs, hogy egy játék ne induljon el.

Középkategóriában, ahol a játékosok számára a használható és megfizethető kártyák találhatók az ATI (AMD) a Radeon HD 2600 Pro és XT verziói indítja. Ezeknél a kártyáknál ma már elvárás, hogy két digitális megjelenítőt kezeljenek, alacsony fogyasztásúak és csendesek legyenek. Mind a HIS, mind az Asus kártyái megfelelnek ezeknek a feltételnek. Itt sebesség tekintetében is skálázódnak a kártyák, a szerényebb teljesítményű Pro és komolyabb tudású XT GPU-val szerelt kártyák is megjelentek.

Az ATI rendre a konkurencia alá árazza be a Radeon HD-k árait, így különösen a középkategóriában rendkívül versenyképesek lehetnek. Még a legerősebb 2600XT is alatta marad árban az ugyanattól a gyártótól származó 8600GT-nek is, nemhogy GTX-nek, így mindenképpen jó és értékarányú vétel lehet a középkategóriás Radeonokból.