Az USA lemaradóban az infokommunikáció terén Észak- és Nyugat-Európa mögött

Milkovits Gábor, 2007. március 28. 21:25
A Világgazdasági Fórum (WEF) által megrendelt legfrissebb Hálózati Felkészültségi Index (NRI) szerint az Egyesült Államok az elsőről a hetedik helyre csúszott vissza az informatikai és kommunikációs környezetet (ICT) értékelő rangsorban.
Az Insead párizsi felsőfokú üzleti iskola által készített rangsor kommentárja szerint az amerikaiak pozícióvesztésének okai a kormányzat és a piaci szabályozók által biztosított környezet kedvezőtlen változásában keresendők. Az új első helyezett Dánia, míg a második, negyedik, nyolcadik és tizedik helyen szintén észak-európai országok állnak, név szerint Svédország, Finnország, Izland és Norvégia. A harmadik a tízes listán egyedüli ázsiai országként Szingapúr lett, és az ötödik Svájc, illetve a hatodik Hollandia is az Egyesült Államok elé került. A jelentés szerint a tavalyi harmadik helyezett Dánia elsősorban a teljes körű és mindenhonnan elérhető e-kormányzati szolgáltató infrastruktúra, a telekommunikációs szektor korai liberalizálása, illetve az első osztályú szabályozó környezet miatt került az élre.

Hazánk a 2006-2007-es WEF Hálózati Felkészültségi Index 33. helyén áll, ami azt jelenti, hogy 5 helyezést sikerült előrelépnünk a tavalyihoz képest, és egyben egy hajszállal megelőztük a 34. Csehországot. A volt szocialista országok közül Észtország a 20., Szlovénia a 30., a már említett Csehország a 34., Litvánia a 39., Szlovákia a 41., Lettország a 42., Románia az 55., Lengyelország pedig csak az 58. pozíciót foglalja el. A teljes lista angolul