Akciós árak többszörös Vista-licencekre Európában is

Kiss Ádám Zoltán, 2007. március 28. 08:20
A Microsoft bejelentette, hogy az USA-ban már kínált több Vista egyidejű vásárlására vonatkozó kedvezményeket Európára is kiterjeszti, így az új generációs operációs rendszer eladásainak felfutása várható a kontinensen.
A több gépre történő legális telepítést elősegítő program leginkább a kisvállalkozásokat és otthoni felhasználókat célozza meg. A korábbi gyakorlat szerint egyetlen szoftvert telepítettek több gépre, akkor is, ha ez nem volt teljesen legális. A további licencek megvásárlása azonban a Vista esetében már nem csak etikai kérdés, a szoftver nem hagyja majd magát frissíteni, mivel a Microsoft szerverei érzékelni fogják a többszörös telepítést. Éppen ezért a Vista úgy került forgalomba, hogy például két gép esetén másodszor is telepíthető, de felszólítja a felhasználót egy esetleges első verzió törlésére.

Az akció szerint 2-5 licenc vásárlásakor az eredeti példány árából a további telepítések során 10 százalék kedvezményt biztosít a gyártó.

A Vista meglehetősen jó startot vett a piacon, felülmúlva az XP kezdeti eladásait, igaz, éppen az XP a Microsoft történetének leggyengébben kezdő operációs rendszere volt, mely viszonylag későn kezdett beérni, akkor azonban átütő sikernek bizonyult. Nehézkes az értékesítési eredmények összehasonlítása azért is, mert az XP megjelenése óta majd kétszer annyi gép van a földön, de a tapasztalatok mindenesetre azt mutatják, hogy e többszörös licencre vonatkozó akciók jelentős vonzerőt gyakorolhatnak. Pontos időpontok még nem hangzottak el, de éreztették, hogy ezzel az ajánlattal június környékén jelenhetnek meg az Egyesült Királyságban.