Szakemberek a digitális átállásról

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 7. 10:01
A digitális földfelszíni műsorszórás társadalmi változásairól tartottak konferenciát kedden Budapesten, a Danubius Hotel Flamencóban.
A szakmai konferencia a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT), a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT), valamint a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) közreműködésével jött létre, a Miniszterelnöki Hivatal védnökségével.

Az eseményt Mojzes Imre, a HÉT elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a konferencia célja a váltás társadalmi vonzatainak bemutatása.

Pados László, a Nemzeti Hírközlési Hatóság osztályvezetője elmondta: a digitális televíziózás gyakorlatilag azt jelenti, hogy az analóg jeleket digitális jelekké alakítják át, aminek eredményeképpen jelentős sávszélesség- megtakarítás jön létre. Jelenleg egy analóg csatornán egy tévéműsort lehet sugározni, az új technológia akár 5-10 digitális műsor sugárzását is lehetővé teszi.

A digitális televíziózás a lakosságnak sokkal több információt nyújt, de új szolgáltatásokat is kínál majd, például vásárlást, tanítást. Mindezt a mostaninál jobb minőségben. Ehhez szükség lesz egy beltéri egységre, úgynevezett set-top boxra, amit már jelenleg is kínálnak egyes szolgáltatók bizonyos csomagjaikhoz.

Magyarországon három országos földfelszíni hálózat működik, további bővítésre az analóg platformon nem volt lehetőség. A digitalizálásra ezért is kerül sor. Mivel azonban ennek mások a műszaki feltételei, a védelmi paraméterei, az ellátási területei, mint az analógnak, szükség volt egy tervezési folyamat megkezdésére. A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telegraph Union) Tanácsa 1185-ös határozatában úgy döntött, hogy a digitális tervezést két lépcsőben hajtja végre: 2004-ben elfogadta a műszaki elveket, amelyek alapján el lehet készíteni a terveket, majd 2006-ban, a záróülésen ezeket el is fogadta - tette hozzá Pados László.

Az Európai Bizottság 2012. január elsejét határozta meg az analóg digitális átállás határidejeként az európai uniós tagállamokban. A nem EU-országok várhatóan később fejezik be az analóg adók kikapcsolását.

A digitális rádiós és televíziós rendszerek bevezetéséhez szükséges a szabályozási feltételek megteremtése. A rendszeres műsorszóró szolgáltatások elindításához és a digitális átállás megvalósításához politikai döntés és állami szerepvállalás szükséges.

Vári Péter, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) főtanácsadója előadásában elmondta, hogy a MEH honlapján minden határozat és tervezet elérhető és megtekinthető. A következő lépésekkel kapcsolatban kifejtette: szerdán tárgyal a kormány az előterjesztés a televíziózás és rádiózás digitális átállásának stratégiai célkitűzéseiről és kormányzati feladatairól. Hangsúlyozta, hogy szeretnék elkészíteni a digitális átállás-stratégia mellett a tartalomra vonatkozó stratégiát is, amely feltehetően május végére készül el.

A konferencián felszólalt még többek között a T-Online, a UPC és az Ericson képviselője is.