Több PC-n fut Windows 98-as, mint Vista

Genda Csongor Zoltán, 2007. március 5. 18:25
Egy friss felmérés szerint az internetre csatlakozó számítógépeknek közel az egy százalékán Vista fut, ami jelentős növekedésként értékelhető a januári számadatokhoz viszonyítva.
A Microsoft január legvégén tette elérhetővé legújabb operációs rendszerét a nagyközönség számára is, azelőtt pedig csupán a vállalati felhasználók rendszerei üzemeltek az új Wondowszal. A piacra dobást követő egy hónap alatt azonban megötszöröződött a Vista PC-k száma, azaz a Net Applications elemzőcég adatai szerint a bevezetés előtti 0,2%-ról február végére 0,93%-ra ugrott az ezen szoftverrel üzemelő számítógépek aránya. A szakemberek azt feltételezik, hogy a legtöbben új PC vásárlása révén jutnak a Vistához, és szerintük az egész 2007-es esztendőre ez lesz majd jellemző.

A Microsoft késlekedése azonban a konkurenciának kedvezett a leginkább, ugyanis a megvizsgált rendszerek 6,4%-án valamelyik Mac OS-verzió fut. Jelenleg még a Windows 98-as is több felhasználót szolgál ki, mint az új Microsoft operációs rendszer, vagyis a gépek 1,5%-ára még mindig a már terméktámogatást sem élvező, lenyugdíjazott operációs rendszer van feltelepítve. Az aranyérmet viszont elsöprő fölénnyel a Windows XP kapta meg, mivel annak piaci részesedése meghaladja a 83%-ot is.