Az információs technológiák hatása a társadalomra

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 1. 08:29
Az információs technológiák elterjedésével minden megváltozott körülöttünk, ezért a gazdasággal és társadalommal kapcsolatos gondolkodásunknak is át kell alakulnia - jelentette ki Csaba László közgazdász kedden Szegeden.
Az informatika fejlődésével megváltozott a piacgazdaság rendszere, a termék, amely már túlnyomórészt információ vagy szolgáltatás, a tranzakciók módja, a piactéren megjelenő szereplők és maga a folyamatokat leíró nyelv is - mondta a szakember azon a beszélgetésen, amelyen a csongrádi megyeszékhelyen bemutatták Szabó Katalin és Hámori Balázs Információgazdaság című könyvét.

A nemzet gazdasága, növekedése egyre kevésbé függ a nyersanyaggazdaságtól, a jövedelmet nem a tőke, a munka és a föld kombinációja hozza létre. Így az erre kidolgozott közgazdasági elemzés és eszköztár a kérdések egyre kisebb részére ad választ - közölte a kutató.

Elmondta: míg a klasszikus közgazdaságtan a szűkösség és az elosztás problémájára kereste a választ, az információgazdaságban minden megváltozik. Az információ túlságosan nagy mennyiségben keletkezik, feldolgozásához hiányzik a megfelelő kapacitás.

Az egyetemi tanár szerint a nagy ipari szervezetre épült jóléti államnak befellegzett. Nem az ipar, a termelés és a fizikai munkaórák száma határozza meg a jövedelmeket, így az erre alapuló adóztatás is elveszti hatékonyságát.

Az emberek döntéseit a korábbiaktól eltérő motivációk – a játékosság, az önzetlenség - is befolyásolják, így a gazdasági folyamatok értelmezésében egyre nagyobb szerepe lesz a lélektannak - mondta.