Az első héten kevesebb Vista-kópia fogyott, mint az XP-ből annak idején

Milkovits Gábor, 2007. február 15. 21:02
Az NPD piackutató adatai szerint Amerikában a forgalmazás első hetében 59%-kal kevesebb kópiát adtak el a lakosságnak szánt Windows Vista operációs rendszerből, mint 2001. október végén az XP-ből.
A Vista magasabb ára miatt ugyanakkor a bevételek csak 32%-kal múlták alul az akkori XP eladásokét. Fontos azonban megjegyezni, hogy az előre telepített Vistával forgalmazott számítógépek igencsak jól fogytak, amit jól mutat, hogy a január 30-át követő héten 67%-kal több PC-t adtak el, mint egy évvel korábban. Amint Chris Swenson, az NPD elemzője rámutatott, a fenti adatok fényében egyértelműen látszik, hogy a fogyasztók nagy része megértette a Microsoft üzenetét, amely szerint a Vista előnyeinek kiaknázásához egy valóban robusztus rendszerre van szükség. Emiatt a Vistát mielőbb kipróbálni igyekvők többsége új számítógépet vásárolt, mintsem, hogy megpróbálja régebbi PC-jére telepíteni a szoftvert.

Az NPD adatai az Amazon.com, a Best Buy, a Circuit City, a CompUSA, a Kmart, az Office Depot, az OfficeMax, a Staples és a Target eladásain alapulnak. Swenson szerint a Microsoft jól döntött a drágább Ultimate Edition megjelentetésével, mivel az összes funkciót tartalmazó rendszer a lakossági eladások 30%-át tette ki az első héten, ami nagyban elősegítette, hogy a Vista-átlagár elérte a 207 dollárt. Egy korábbi NPD felmérés szerint a vállalatok a számukra kitűzött november végi premier óta a vártnál több Vista szoftvert vásároltak.