Az Apple megnyitja a FairPlay-t?

Milkovits Gábor, 2007. január 18. 09:28
A brit Tech.co.uk információi szerint az Apple megnyitja FairPlay digitális másolásvédelmi megoldását szerződött „Made for iPod” partnerei számára.
A bennfentes értesülés szerint az Apple a héten jelenti be, hogy egyrészt megengedi a másolásvédett AAC tartalmak USB-n történő továbbítását, másrészt pedig engedélyezi a FairPlay használatát szerződött partnerei számára. Ez a felhasználók számára azt jelenti, hogy egyes más gyártóktól származó készülékek, például digitális csatlakozós hi-fi és sztereó eszközök le tudják majd játszani az iTunes-ról letöltött zeneszámokat, ami eddig nem volt lehetséges. Ezen kívül az úgynevezett „iPod dock” kompakt iPod kihangosítók is az eddiginél több információt tudnak majd megjeleníteni a védett AAC zeneszámokkal kapcsolatban.

Az Apple-t sok kritika éri amiatt, hogy az iTunes-ről letöltött zenék az iPod-on és egy szál PC-n kívül semmilyen más eszközzel nem játszhatók le, ami nagyban behatárolja a felhasználók lehetőségeit. Másrészt viszont a cég valószínűleg bolond lenne gyökeresen változtatni eddigi üzletpolitikáján, amikor még a rivális Microsoftnak sem sikerült megtörnie az iPod/iTunes hegemóniát számtalan lejátszó-gyártónak kiadott wma DRM megoldásával. Ehelyett a szoftveróriás éppen, hogy inkább az Apple-éhez hasonló konstrukciót alakít ki a Zune körül.