Újabb csel a Vista-aktiválás megkerülésére

Genda Csongor Zoltán, 2007. január 12. 19:02
A Microsoft január legvégén teszi elérhetővé a nagyközönség számára is legújabb operációs rendszerét, azonban máris a Vista aktiválását megkerülő megoldások terjednek az interneten.
Az új Windowst harminc napon belül kell aktiválniuk a felhasználóknak, azonban a furfangos ügyeskedők megtalálták a módját annak, hogy hogyan cselezzék ki a redmondiak biztonsági megoldását.

Több külföldi magazin is hírül adta, hogy egy egyszerű parancssor segítségével meg lehet hosszabbítani a tesztperiódust. Ennek alkalmazása esetén tehát a felhasználóknak nem kell az egy hónap leteltével végrehajtaniuk az aktiválást, és a termékkulcs beütése nélkül is tovább használhatják az új Windowst. Ehhez csak annyit kell tenniük a felhasználóknak, hogy a Start menü keresődobozába be kell írniuk a cmd betűket, s mikor a listában megjelenik a "Command Prompt", rá kell kattintaniuk az egér másodlagos gombjával és kiválasztaniuk a "Run as administrator" opciót. Ezt követően a parancssorba be kell ütni a „slmgr.vbs -rearm“ (természetesen idézőjelek nélkül) parancsot, majd Entert nyomni, s ha minden jól megy, akkor újabb 30 nappal meghosszabbodik a tesztperiódus. Ezt a műveletet összesen háromszor lehet megismételni, azaz aktiválás nélkül így 120 napig használható a Vista.