A Vistán keresztül figyelik a felhasználókat a titkosszolgálatok?

Genda Csongor Zoltán, 2007. január 10. 20:08
A Microsoft egyik képviselője elmondta, hogy vállalatuk együttműködött a Vista biztonságosabbá tétele érdekében az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatallal - olvasható a Washington Post legfrissebb számában.
A redmondi vállalat ez idáig nem tett közzé olyan információkat, amelyekből következtetni lehetett volna arra, hogy a titkosszolgálatot is bevonták a Vista-programba, csupán a nemrég bemutatott útmutatóban (Windows Vista Security Guide) található utalás az NSA-ra. A Nemzetbiztonsági Hivatal részéről elhangzott, hogy csupán az operációs rendszer védelmi mechanizmusainak a kidolgozásában volt némi szerepük.

A Washington Post beszámol még arról is, hogy négy évvel ezelőtt, a Windows XP, valamint Server 2003 biztonsági fejlesztéseinél is segédkezett az ügynökség. A cikk megjelenését követően viszont rögtön felütötték a fejüket olyan szóbeszédek is, miszerint az NSA a Microsoft szoftverein keresztül figyeli meg a felhasználókat, a felek azonban cáfolják az utópisztikus összeesküvés-elméletet.

Az operációs rendszereket fejlesztő cégek viszont gyakorta együttműködnek a kormányzati szervekkel, így például az Apple, valamint a Novell is kapcsolatban van az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatallal.