Miért drágább a Vista Európában, mint az USA-ban?

Genda Csongor Zoltán, 2007. január 8. 20:33
Az utóbbi időben több internetes fórumon is megindultak a viták a Vista árát illetően. Egyesek azt sérelmezik, hogy az amerikai lakosok sokkal olcsóbban vásárolhatják meg az operációs rendszert, mint az európaiak.
Számos elektronikai cikkhez, így például a játékkonzolokhoz is jóval drágábban jutnak hozzá az öreg kontinensen élők, mint az Egyesült Államok lakosai, s így van ez a Microsoft szoftvereivel is. A Windows Vista Ultimate verziót az USA-ban átszámolva 307 euróért (78 000 Ft), Nagy-Britanniában viszont ennek az összegnek szinte a duplájáért, azaz 549 euróért (140 000 Ft) lehet megvásárolni, és más európai országokban is az Angliaihoz hasonló áron kerül forgalomba.

Az óriási árkülönbség miatt azonban sokan felháborodtak, és különböző internetes fórumokon hangot is adtak elégedetlenségüknek. A Hexus.net IT-portál munkatársai megpróbálták kideríteni, hogy mi ennek az oka, és megszólaltatták ez ügyben a redmondi vállalat illetékeseit. Steve Dunn, a Microsoft gazdasági igazgatója a lap megkérdezésére kijelentette, hogy az óriási árkülönbség egyik oka az állandóan ingadozó valutaárfolyam, továbbá pedig jókora költségtöbblettel jár még a szállítás, valamint az illető országokban való termékreklámozás is, ezenkívül pedig nem elhanyagolható tényező az amerikai piac nagysága sem. A szoftveróriás egy másik képviselője elmondta még, ők nem határozzák meg, hogy a kereskedők milyen áron értékesítsék a Microsoft-termékeket, hiszen ők maguk döntik el, hogy azokat kisebb vagy nagyobb haszonnal adják tovább.

Szakértők azonban úgy vélik, hogy a pluszköltségek ellenére is indokolatlan a közel 80%-os felár az európai kontinensen.