Felbukkant a Vistán az első biztonsági rés

Genda Csongor Zoltán, 2006. december 27. 17:05
Alig egy hónappal azután, hogy a Microsoft elérhetővé tette vállalati ügyfelei számára a Vistát, nemrég egy orosz weboldal beszámolt egy az operációs rendszeren található biztonsági résről.
Az F-Secure szakértői történelmi jelentőségűként értékelték a felfedezést, ugyanis ez az új Windows legelső hibája. Rosszindulatú hackerek kihasználhatják a Client/Server Runtime Subsystem (CSRSS) egyik sebezhetőségét, és megváltoztathatják a felhasználói jogosultságokat. A biztonsági szakemberek azonban nem beszélnek kritikus fontosságú hibáról, ugyanis a támadónak valamilyen módon már hozzáférése kell legyen az illető számítógéphez, hogy kihasználhassa a CSRSS-sebezhetőséget.

A probléma azonban nem csak a Vistát, hanem a régebbi Microsoft operációs rendszereket (Windows 2000 SP4, Windows Server 2003 SP1, valamint Windows XP SP1 és SP2) is érinti.

Mike Reavey, a redmondi vállalat szoftverbiztonságért felelős munkatársa elmondta, hogy szakembereik már dolgoznak a hiba kijavításán, és ő továbbra is úgy véli, hogy a Vista minden idők legbiztonságosabb Windows-rendszere.