Vista kezelőfelület XP-hez

Milkovits Gábor, 2006. november 25. 21:09
A Softpedia egy olyan ingyenes szoftvercsomagot adott ki a Windows XP-hez, amellyel az új Vista kezelőfelületéhez hasonló grafikus interfészt kölcsönözhetünk a régebbi operációs rendszernek.
Adrian Kingsley-Hughes a ZD Net hír-blogjában közzétette észrevételeit a „Vista Transformation Pack 5.5” elnevezésű alkalmazással kapcsolatban. Pozitívumként kiemelte, hogy a szoftver valóban sok Vista-jellegű tulajdonsággal ruházza fel az XP-t, úgymint új rendszer-ikonokkal, bőrökkel, eszközpultokkal és hasonlókkal. Ráadásul ennek ellenére a megoldás zavartalanul és változatlan sebességgel futott újonnan telepített Windows XP Home rendszerrel. A szoftver telepítése azonban mégsem teljesen problémamentes.

Kingsley-Hughes szerint a legtöbb gondot az okozhatja, ha egy régen feltelepített Windows XP-re próbáljuk feltenni a programot, saját tapasztalata szerint ugyanis ebben az esetben a folyamat már a telepítési szakasz kezdetén megszakadt. Szerinte ez annak a jele, hogy ilyenkor a telepítés során komoly, biztonsági másolatok nélkül akár visszafordíthatatlan problémák adódhatnak. A másik megfontolásra késztető probléma az, hogy az XP egyes későbbi frissítései adott esetben olyan változtatásokat jelenthetnek, amelyek nem működnek együtt a Vistát imitáló szoftverrel, ami szintén akár lefagyással vagy károsodással fenyegethet. A fentieken kívül lényeges, hogy a telepítési opciók figyelmes kiválasztása fokozottan ajánlott, ez pedig sok időt, akár fél órát is igénybe vehet.

A Vista Transformation Pack 5.5 a bátraknak innen letölthető. Előzetesesen, Kingsley-Hughes galériája alapján ki-ki eldöntheti, hogy az átvarázsolt XP mennyiben emlékeztet külsejében a Vistára.