A cégek számára egyre nagyobb veszélyt jelentenek az MP3-lejátszók

Genda Csongor Zoltán, 2005. december 14. 18:39
A MeetBIZ-Research tanácsadó ügynökség legújabb felmérése szerint a cégek és vállalatok 76%-a nem fordít kellő figyelmet adataik védelmére, ugyanis csak ezek 24%-ánál hoztak valamilyen korlátozó intézkedést az alkalmazottak által használt hordozható digitális zenelejátszókat illetően.
A MeetBIZ szerint azonban egyre nagyobb veszélyforrásként kell az efféle USB-csatlakozóval ellátott lejátszókra tekinteni, mert ezeket csatlakoztatni lehet az irodai számítógépekhez, és onnan titkos adatokat lehet eltulajdonítani, vagy éppenséggel vírusok is feltölthetőek a munkahelyi komputerekre a digitális lejátszókon keresztül.

Az ügynökség összesen 400 céget kérdezett meg tanulmánya elkészítése során, melyeknek 53%-a azzal indokolta az erre vonatkozó korlátozás hiányát, hogy még nem gondoltak erre a biztonsági kockázatra, további 23%-uk pedig nem tekint komoly veszélyforrásként ezen adatok tárolásra is alkalmas készülékekre.

A MeetBIZ szakemberei szerint azonban igenis komolyan kellene venni az MP3-lejátszók munkahelyen való használatának a szabályozását, mivel ezek nagyrésze már hatalmas tárolási kapacitással bír, amelyekre komoly mennyiségű adatot is rá lehet másolni adott esetben.

"Pontosan ilyen módon válik lehetővé, hogy az alkalmazottak fontos cégadatokhoz juthassanak hozzá, vagy ártó szándékkal akár vírusokkal is megfertőzhetik észrevétlenül a cégek számítógépes rendszereit" - nyilatkozta Wilfried Heinrich, a MeetBIZ-Research vezetője. Szerinte az MP3-lejátszók rohamos elterjedésével egy új adatrablási módszer jut a titkos céginformációkat megkaparintani akarók kezébe, amely égető problémát a cégvezetők sokkal komolyabban kellene hogy vegyék.