30 millió iPod-ot adott el az Apple

Milkovits Gábor, 2005. november 21. 21:17
Az Apple bejelentette, hogy a (többnyire) fehér hordozható zenelejátszó 2001. novemberi debütálása óta 30 millió darabot adott el a készülékből.
Az adat amellett, hogy egy valódi és mindeddig töretlen sikertörténetet tükröz, azért is érdekes, mert eszerint az Apple-nek már csak alig több mint egy hónapja van arra, hogy megvalósítsa a hónap elején az év végéig előirányzott 37 milliós célkitűzését. Ez elvileg még lehetséges: a legutóbbi, idén szeptember 30-ával zárult negyedévben a cég 6,45 millió iPod-ot értékesített, a karácsonyi bevásárlási időszak pedig az év legerősebb kereskedelmi szezonjaként akár egy hónap alatt ilyen mértékű eladásokat hozhat. Negatív hatást egyedül csak az új kisméretű, flashmemóriás iPod Nano-kkal kapcsolatos problémák gyakorolhatnak a készülékek forgalmára, egyelőre azonban ez nem érzékelhető.

Az Apple ezzel egy időben azt is közzétette, hogy iTunes online zeneáruházán keresztül eddig több mint 600 millió zeneszámot értékesített: ebben azonban kevesebb az újdonság, Eddie Cue iTunes-főnök ugyanis ugyanezt a számot közölte október végén, az ausztrál szolgáltatás elindításakor.